donderdag 30 juli 2020

Het plantaardig bewind (1) - De Halte XL van woensdag 29 juli 2020

- door Sef Derkx - 


Stadsflora van de Lage Landen van auteur Ton Denters is genomineerd voor De Jan Wolkersprijs 2020 voor het beste natuurboek van dit jaar


Je hebt natuurmensen en je hebt stadsmensen. Het  zal u niet verbazen, wanneer ik mezelf tot het laatste soort reken. Een stadsmens met een grote belangstelling voor de natuur. Stadsnatuur uiteraard, met in het bijzonder de flora in de binnenstad van Venlo. Planten die op veel plekken tegen de verdrukking in groeien. Die interesse verklaart mijn enthousiasme voor een natuurgids, die onlangs is verschenen. Stadsflora van de Lage Landen van Ton Denters is een prachtboek, een openbaring ook. 

De westzijde van het Maasschriksel heeft een zeer diverse begroeiing  (foto Jos Saris) 

Zoals veel steden in Nederland is Venlo het domein van een spontane urbane flora. Wanneer we tolerant zijn tegenover stedelijke wildgroei, zullen we beloond worden met een weelderige natuur. Beheersen we ons met snoeien, wieden, schoffelen of schoonkrassen, zal het resulteren in een biodiversiteit om u tegen te zeggen. Tussen stoeptegels en klinkers, in barsten in het asfalt, op braakliggende stukjes grond en richeltjes zand langs gevels, op de meest uiteenlopende plekken, schieten planten omhoog. Let er maar eens op en geniet van de knipoogjes die de natuur ’t stedje geeft.

Gids Edmond Staal van het Limburgs Landschap (bron: website Waterschap Limburg)

De vorige week ondernamen we met ecoloog Edmond Staal van het Limburgs Landschap een expeditie door het plantenrijk van de binnenstad. We hadden afgesproken bij een van de oudste straten van Venlo, het Maasschriksel. Onze gids was op slag enthousiast. De onbebouwde westzijde van het Maasschriksel, bij de tijdelijke parkeerplaats, kenmerkt zich door een zeer gevarieerde begroeiing. Voor de Sint-Jacobskapel is een strook met grond, die enkele maanden geleden aangevoerd of omgewerkt is. Een leek denkt dan, hier kan niets groeien. Het tegendeel is waar. Er staan pioniersplanten zoals kamille, brandnetel en melde. 

Kamille, uit Flora Batava (Jan Knops), 1822

Slangenkruid, uit Flora Batava (Jan Knops), 1822

Het zijn de dappere frontsoldaten van het oprukkend plantaardig bewind. Richting Grenswerk is het terrein al enkele seizoenen ongestoord. Dat zie je aan de dichte begroeiing met grassoorten. Ertussen vond Edmond Staal blaassilene en avondkoekoeksbloem.  Alleen een kenner ziet het verschil. Maar we troffen op luttele vierkante meters ook wikke, slangenkruid, akkerkool, honingklaver, duizendblad en gewoon biggenkruid aan. Het zijn planten die goed toegerust zijn voor het stadsleven. Ze doorstaan droge en hete zomers. Het bijzondere is dat op de andere Maasoever, voor de voormalige Fredrik Hendrikkazerne, een compleet andere vegetatie groeit. Bij hoogwater zet Mooder Maas er rivierklei af en daarop gedijen planten, die je in de binnenstad niet tegenkomt (wordt vervolgd - met dank aan Edmond Staal).

Avondkoekoeksbloem, uit Deutschlands flora, deel 6, J. Sturm, J.W. Sturm (1806-1808)
   
Reageren? Stuur een e-mail naar Sef Derkx; floddergats@xs4all.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten