- door Sef Derkx -
Van een
oud-Venlonaar en toegewijd Floddergatsbloglezer in de hoofdstad ontvingen we een
foto van een interessant schilderij. Zijn vraag was of we het pand herkenden, dat
vereeuwigd was. Lang hoefden we er niet naar te kijken of over te denken. Het is zonneklaar de
Sint-Jacobskapel op de hoek van Helschriksel en Maasschriksel. Er is een foto
vanuit min of meer hetzelfde perspectief. Met de enige voorzichtigheid is een
datering mogelijk: het is vóór de restauratie van het pand door stadsarchitect Jules Kayser
in 1932.
Sint-Jacobskapel, tweede helft jaren twintig (met dank aan Piet Braem)
Op de rugzijde van het schilderij is een krantenbericht geplakt. Onder de kop ‘De kelders onder Publiek Entrepot’ wordt de geschiedenis van de Sint-Jacobskapel en een stukje toekomst beschreven. Een entrepot was een bewaarplaats voor goederen, die soms aan accijnzen onderhevig waren. We raadpleegden Delpher en vonden de bron en de datum van het krantenartikel: het was te lezen in de Nieuwe Venlosche Courant van 5 maart 1926. De functie van het gebouw als Publiek Entrepot zien we terug op een foto uit de jaren twintig.
Krantenknipsel op de achterzijde van het schilderij (particuliere collectie)Sint-Jacobskapel als Publiek Entrepot, jaren twintig (foto met dank aan Piet Braem)
Het
schilderij in krachtige en vlotte penseelstreken is links beneden gesigneerd,
dus weten we ook wie de kunstenaar is. Jan van Delft (1879-1952) kreeg het
schilderen met de paplepel ingegeven. Zijn vader Dorus van Delft was tekenleraar,
fotograaf en directeur van de Gemeentelijke Tekenschool in Waalwijk. Pa onderkende
al vroeg het talent van zoonlief. Maar hij was ook van mening dat met kunst
geen droog brood te verdienen was.
Jan moest eerst een goede opleiding gaan volgen. Hij werd ingeschreven bij de Koninklijke School voor Nijverheid en Beeldende Kunsten te ’s-Hertogenbosch, waar hij met glans slaagde. Zijn benoeming tot leraar aan de Tekenschool, waarvan zijn vader directeur was, was een logisch gevolg. Van Delft vervolgde zijn studie en haalde aan de Rijksnormaalschool te Amsterdam in augustus 1911 de onderwijsacte M.O. In 1912 nam hij de leiding op zich van het tekenonderwijs op Academie van Beeldende Kunsten in ’s-Hertogenbosch. Kostje gekocht, indachtig zijn inmiddels overleden vader.
Jan van Delft (bron Wikipedia)
Jan's artistieke loopbaan begon in 1904 met het portret van zijn vader op diens sterfbed. Het schilderij trok de aandacht en was aanzet tot een reeks portretopdrachten. Kunstcriticus Henri H. van Calker schreef in 1916 dat Van Delft als portretschilder van buitengewone betekenis was.
Hij schilderde daarnaast ook vrij werk: stillevens, bloemboeketten, landschappen en stadsgezichten. In het laatstgenoemde genre kunnen we dit interessante doek van de Sint-Jacobskapel op de hoek van Helschriksel en Maasschriksel plaatsen.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten