donderdag 5 augustus 2021

De Halte XL van woensdag 4 augustus 2021 - De Passiespelen in De Doolhof

 - tekst Sef Derkx/foto's Zebra Fotostudio's Venlo | Peter de Ronde -

Arriva heeft ons naar Tegelen gebracht. Niet met de bus, maar met de trein die vernoemd is naar de Hout-Blerickse futuroloog Chrit Titulaer. In Openluchttheater De Doolhof hebben we een afspraak. We gaan de Passiespelen bezoeken en willen tevoren praten met decorbouwer Cor van Leipsig. In 2000 speelde hij de rol van Jezus.



De allereerste Passiespelen werden in 1931 in De Doolhof uitgevoerd. Met de eerste editie werd een solide basis gelegd. Wat heet, we zijn negentig jaar verder en opnieuw staan deze zomer in het openluchttheater de Passiespelen op het programma. Negen decennia verder, dus in een compleet andere wereld en tijd. En met een ander decor, horen we van gastheer Cor van Leipsig. Het idee ervoor ontstond in de tuin van regisseur Cees Rullens tijdens een brainstormsessie van het creatieve team. Iemand had op de laptop foto’s in vogelvluchtperspectief van een Zuid-Amerikaanse stad. Je keek op de platte daken van huizen. Er ging iets broeien en ineens was er het moment van Eureka!
























Het hoofdpodium in De Doolhof verbeeldt de bovenstad van Jeruzalem met onder meer een paleis en twee tempels. Een monumentaal geheel, absoluut. Maar tussen het speelvlak en de toeschouwers gaapte een grote leegte. Die kwam de beleving niet ten goede. Met in het achterhoofd de foto’s van Zuid-Amerika, werd een nieuw voorpodium bedacht, dat de hinderlijke afstand overbrugt. Het bestaat uit verschillende blokken en het wekt de illusie alsof je op de benedenstad van Jeruzalem kijkt. Dichter bij het publiek krijgt het massaspel op sommige momenten zowaar intimiteit. Indrukwekkend is de kruisigingscène pal voor de tribune. Bij deze apotheose van de Passiespelen wordt op ingenieuze wijze gebruik gemaakt van hydraulica.













Het speelvlak bestaat uit 43 kleine podia, die met elkaar verbonden zijn met trappen, ladders en steegjes. André Rieu stelde steigermateriaal beschikbaar voor de ruwbouw. De Passiespelen werden door corona een jaar uitgesteld. Dat was natuurlijk een grote teleurstelling, maar daardoor heeft De Doolhof wel een mooi patina over het podium kunnen leggen. Na de voorstellingen gaan op verschillende plekken luiken open. Struiken waar blokken overheen gebouwd zijn, zoals een bijzondere Japanse esdoorn, krijgen zo toch licht en hemelwater. Tot slot maar niet op de laatste plaats de voorstelling. Wij werden geraakt. Het Bijbelverhaal is met de nieuwe tekst in een breder perspectief gezet. Het gaat ook over deze tijd. Ja, over onszelf. Ga het zien, het kan tot en met 5 september.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten