donderdag 9 december 2021

De Halte XXL van woensdag 8 december 2021 - Op bezoek bij de Venlose Maria Magdalena

 - door Sef Derkx - 

We zijn uitgestapt bij bushalte Spechtweg. De wandeling eindigt vandaag bij de familie Tesink, die op het terrein van het voormalige klooster Bethanië woont.

Klooster Bethanië (collectie Gemeentearchief Venlo)

Bij het lezen van die naam wellen bij babyboomers wellicht herinneringen op. Eind jaren zestig was hier een internaat voor meisjes. De leiding was in handen van zusters dominicanessen. Ze organiseerden af en toe dansavonden, waarvoor jongens uit Venlo werden uitgenodigd. Onze vriendengroep ging er op de fiets heen. De religieuzen hielden streng toezicht. Bij schuifelnummers waren de zusters gespitst op de bewegingen van de paartjes. Wanneer een hand als gevolg van de zwaartekracht afzakte naar de lichaamszone waar de rug van naam verandert, werd dit gecorrigeerd met een venijnige pets. Je hand ging ervan gloeien.










Gastheer Ton Tesink in de kloostertuin Bethanië 

Onze dancin’ days zijn voorbij. Het paviljoen op het kloosterrein, waar die dansavonden op roomse grondslag plaatsvonden, is de uitvalsbasis voor een wandeling door het uitgestrekte kloosterpark. Het is mistig, maar de herfst zorgt voor een mooi kleurenpalet in de loofbomen. We lopen over een tapijt van bladeren, kastanjes en eikels. Doel van onze expeditie is een bijzonder religieus monument: de grot van Maria Magdalena.



In het Museum Catharijneconvent in Utrecht loopt een expositie gewijd aan Maria Magdalena, met als ondertitel: Kroongetuige, zondaar, feminist. De tentoonstelling is ondanks de coronabeperkingen boven verwachting succesvol. De beeltenis van Maria Magdalena is afgelopen eeuwen vaak veranderd. Ze is heel traditioneel vereeuwigd op schilderijen van het Lijdensverhaal. Maar de bekende modefotograaf David La Chappelle, die alle beroemdheden van de populaire cultuur voor de lens heeft gehad, is ook sinds enkele jaren geïnspireerd door Maria Magdalena. Het leverde glossy beelden op. Interessant deze overvloed aan stijlen en interpretaties.













De gemetselde grot van Maria Magdalena in de Venlose kloostertuin is overwoekerd door struiken en daardoor bijna één geworden met de natuur. Het gebouwtje is opgetrokken uit baksteen en uit sintels en misbaksels van steenfabrieken. Stalactieten van beton aan het plafond versterken het gevoel van een druipsteengrot
  Als je aan komt lopen, zie je meteen de sculptuur. Door drie openingen in de muren valt het licht van buiten op het beeld. De zusters kochten het in het atelier van August Dierkes in Kevelaer.

Het is een geknielde Maria Magdalena, ze heeft net de voeten van Christus gezalfd. De kapel in de kloostertuin van Bethanië is een bijzondere plek voor een bijzondere vrouw.   

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten