donderdag 17 februari 2022

De Halte XXL van woensdag 16 februari 2022 - De Kraal

- door Sef Derkx -  

De bus van Arriva had ons naar halte Spechtweg gebracht. Doel van onze tocht  waren de twee strijdperken van VVV. In de vorige aflevering van De Halte waren we bij De Koel.



Aan De Kraal, een stukje verderop aan de Kaldenkerkerweg, liggen echter onze oudste voetbalherinneringen. Voetballers werden eind jaren ’50  nog tot de gewone mensen gerekend. VVV’ers waren voor ons aanraakbare helden. Jan Klaassen stond door de week in zijn tabakswinkeltje aan de Parade. Keeper Frans Swinkels kwam vaker bij ons in de straat. Hij was werkzaam bij het Ziekenfonds Noord-Limburg. De vader van Harrie Heijnen bezorgde bij ons thuis koffie en thee. Op een bovenwoning in de Heutzstraat woonde de boomlange Herman Teeuwen. Hij had ontzagwekkende voeten, als van een reus.




Aan De Kraal heeft VVV zijn grootste triomfen gevierd. In het seizoen 1960-1961 werd de ploeg derde in de eindrangschikking van de eredivisie. Achter Feyenoord en Ajax. Als we er vandaag arriveren, wordt er getraind. De aanblik van het ooit zo fiere kassahuis stemt weemoedig. Het monument van Venlo’s voetbalhistorie ligt er verwaarloosd bij. De geschiedenis van De Kraal gaat terug naar het einde van de negentiende eeuw als Carl van der Weyden aan de Kaldenkerkerweg een café-restaurant laat bouwen. De uitspanning wordt in 1899 geopend en krijgt de naam De Kraal. In het café komen jongeren die dagdromen van een terrein om een opkomende sport te beoefenen: het voetbal. Van der Weyden verpacht land pal bij zijn etablissement. De Kraal als voetbalveld is geboren. 


De eerste club die er speelde, heette waarschijnlijk Vitos en bestond uit vrienden die elkaar kenden van de Rijks HBS aan het Klein Park. VVV werd kort na de oprichting in 1903 bespeler van De Kraal. In de Tweede Wereldoorlog verrees op het terrein een hoofdtribune, een geschenk van houthandelaar Lei Kemps. Onder de tribune waren de kleedkamers voor spelers en het arbitrale trio. Het fameuze kassahuis met op het dak in beton de letters V.V.V.
  werd niet lang na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In 1954, het jaar van de invoering van het betaald voetbal, was De Kraal inzet van de broederstrijd tussen de amateurs van VVV en de profs van Speelclub Venlo ’54. Korte tijd was de ingang gebarricadeerd met prikkeldraad. Uiteindelijk kwam er een fusie en besloot de KNVB dat De Kraal het vaste thuis van VVV moest worden. Venlo’s voetbaltrots speelde er zijn laatste wedstrijd op 6 februari 1972 tegen FC Eindhoven dat met 1-0 aan de zegekar werd gebonden.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

 

 

 

 

1 opmerking:

  1. Titanium Glass Frames - The Art Institute of Architects
    Design. These glasses are snow peak titanium spork made titanium dive watch of 2020 ford ecosport titanium glass. There are a variety of shapes and sizes titanium rod in femur complications from flat to high quality (and sizes), micro touch hair trimmer

    BeantwoordenVerwijderen