woensdag 15 juni 2022

De Halte XXL van woensdag 15 juni 2022 - Villa Maryke

 - door Sef Derkx - 

Na een wandeling over De Hamert nemen we lijn 83 terug naar Venlo. We worden verwacht in Villa Maryke in het Wilhelminapark. We stappen uit bij halte Hogeweg-Belastingkantoor. Huidig bewoner Bert Haffmans is onze gastheer. Een tijd terug vertelde hij over de Tweede Wereldoorlog in het statige huis. Het is een ongelooflijke familiesaga. En dat in Venlo.

Bert Haffmans voor Villa Maryke (foto van website Omroep Venlo)
 
Gezin Wolters-van Liebergen in tuin Villa Maryke, midden jaren '30 (met dank aan Bert Haffmans)

Bij de inval op 10 mei 1940 woont in Villa Maryke het gezin van huisarts Oscar Wolters. Op 22 december 1940 wordt de medicus vermist. Hij is met zijn auto in de Maas te water geraakt en verdronken. Misleid door de duisternis luidt de conclusie van de politie. Maar hoe zeker is die gevolgtrekking? Wolters kende de omgeving als zijn broekzak. Het was bovendien maar een ultrakorte rit geweest. Van de Goltziusstraat naar het Wilhelminapark. Een geoefend chauffeur als hij had de route bij wijze van spreken geblinddoekt kunnen rijden. Daags voor Kerstmis wordt de auto uit de Maas getakeld. Het gezin is samen in Villa Maryke, een onwerkelijke kerstavond breekt aan. 


Rouwadvertentie Oscar Wolters sr. (gevonden via |Delpher)

Foto Oscar Wolters in 1926 (gevonden via Delpher)

Bert Haffmans vraagt zich al tijden af hoe de gesprekken in die uren gegaan zijn. De toedracht van het ongeluk was onduidelijk. Er waren twijfels.




Registraties voor aanvraag paspoorten van de broers Wolters (collectie Gemeentearchief Amsterdam)

Er broeide ook iets binnen het gezin. De beide zoons stonden ideologisch gezien lijnrecht tegenover elkaar. Karel, de oudste, was sinds 1933 overtuigd lid van de NSB. Zijn politieke voorkeur had vermoedelijk te maken met een diepgewortelde afkeer van het communisme. De Sovjet Unie breidde haar macht uit. Het Rode Gevaar, zoals het werd genoemd, moest ingedamd worden. Bij de NSB had Karel Wolters medestanders gevonden. Hij vertoefde in de hoogste kringen van de partij. Inmiddels bekleedde hij als jurist een topfunctie bij de Nederlandse Bank in Amsterdam. In 1943 meldde hij zich als vrijwilliger aan bij de Waffen SS. Hij diende aan het Oostfront in het Pantzer-Division Wiking. 

Collectie Museon, Den Haag 

De Panzer-Division Wiking was een pantserdivisie van de Waffen-SS. De divisie werd opgericht in december 1940 en gaf zich over aan het Amerikaanse Leger in mei 1945. Ze stond bekend als een fanatieke divisie en bestond voor een groot deel uit buitenlandse vrijwilligers, onder wie Nederlanders. De Divisie Wiking heeft de hele oorlog aan het oostfront gevochten, in verschillende regio’s en als onderdeel van verschillende Heeresgruppen

Karel's jongere broer Oscar jr. studeerde sinds 1937 medicijnen in Amsterdam. Hij raakte in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het studentenverzet. Hij was actief in ontsnappingsroutes voor bemanningen van neergehaalde, geallieerde vliegtuigen. 


Arts en verzetsman Hans Schade bij ingang Villa Maryke (met dank aan Bert Haffmans)

Een safe house op de route was Villa Maryke, dat in 1941 was opgesplitst. In het ene deel woonde de weduwe van Oscar Wolter sr. De nieuwe bewoner was verzetsman Hans Schade, die de praktijk van huisarts Wolters voortzette. 

In de zomer van 1944 arresteren de Duitsers Oscar jr. in Brussel. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, wordt hij in de vroege ochtend op de fusilladeplaats van kamp Vught geëxecuteerd.

Rouwadvertentie Oscar Wolters jr. (gevonden via Delpher)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten