- door Albert Lamberts -
Nooit oude adresboeken,
stadsgidsen, gouden gidsen of dergelijke bij het oud papier zetten. Dat is
doodzonde, immers deze boeken bevatten een schat aan informatie, gegevens over
het reilen en zeilen van mensen in voorbije tijden. Ik vrees trouwens dat mijn
vrouw het niet helemáál, of misschien zelfs helemaal níet met me eens is, maar
dankzij het opslaan van boeken, documenten en andere geschriften uit het
verleden kunnen we leren over de geschiedenis van de stad en haar inwoners.
Zo bladerde ik onlangs door het NUHA-adresboek voor Venlo 1965 volgens officiële gegevens. NUHA staat voor Nederlandse Uitgeverij van Handelsinformaties. Was gevestigd aan Het Leidseplein 5-9 in Amsterdam. Het boek bevat een ware schat aan gegevens, ook al omdat er prachtige advertenties in zijn opgenomen. Het barst trouwens van de advertenties, want op de voor- en achterzijde van de harde omslag prijken de annonces en… jawel, aan de zij- en onderkant op de bij elkaar komende pagina’s en op de rug van het boek heeft een aantal slimme ondernemers een boodschap laten afdrukken: VIVO – Voor al uw levensmiddelen – VIVO en Autorijschool JAN Christis, Sloterbeekstraat 96, Telefoon 5761. En op de rug AWEKA Venlo.
Bij het doorbladeren
springen je bij tijd en wijle bijkans de tranen in de ogen bij het besef van
wat er allemaal wel niet is verdwenen uit de stad.
In 1965 was er natuurlijk
nog geen sprake van internet, google, wikipedia en weet ik wat niet allemaal op
digitaal gebied. Boeken, kranten, informatiegidsen, telefoonboeken, gemeentegidsen,
alles was op papier, zo ook dus het NUHA-Adresboek
voor Venlo 1965. Aan het voorwoord van de uitgever gaan twaalf pagina’s met
advertenties vooraf met in totaal 23 advertenties van ondernemers, bedrijven en
instanties. Bijvoorbeeld annonces van de BICO
Geschenkenhuis aan de Gelderspoort, V&D,
Schouten voor banden, J. Zeelen
Makelaarskantoor, de Gemeente-spaarbank Marius N.V. Kleding, Baur aan de
Kleine Kerkstraat, Firma Hecker &
Zoon, Fa. Gebr. Pollux, Groothandel en Commissionairs in Groenten en Fruit
aan de Gasthuiskampstraat, Drukkeri j van
Spijk aan de Sloterbeekstraat. Allemaal verdwenen; weg.
Het woord vooraf van de uitgeverij (NUHA) aan de lezers bevat eigenlijk profetische taal. Natuurlijk schrijft de uitgever dat hij blij is weer een nieuwe editie te kunnen overhandigen van onze NUHA-Adresboeken, die een getrouw beeld van de Nederlandse steden willen geven. En dan komt de vooruitziende blik: Met steeds groter snelheid veranderen de tijdsomstandigheden, steeds groter wordt het aantal inwoners en steeds talrijker worden daardoor de bedrijven, die in de immer stijgende behoeften moeten voorzien: in één woord steeds gecompliceerder wordt het leven. Wij pogen dit snelle tempo en deze vele veranderingen in ieder opzicht bij te houden. Voilà, een juiste blik in de glazen bol.
De makers van het boek benadrukten dat zij voor de gebruikers een praktisch, overzichtelijk en veelzijdig werk hebben willen samenstellen en dat het hun genoegen zal doen als de lezerskring ons nog suggesties wil doen toekomen omtrent de inhoud of de indeling van het adresboek. Behalve dat het boek echt ongelooflijk veel informatie bevat zijn het toch vooral de advertenties die nu, bijna zestig jaar later, de aandacht trekken. En dat niet alleen wegens het ‘rustige karakter’ ervan, heel anders vaak dan nu, maar ook wegens de blik achterom, die ons gegeven wordt. Ja, ze wekken een beet je een nostalgisch gevoel op.
Bijvoorbeeld wat horeca betreft: café St. Urbanus bij het Kapelletje van Genooi; Hotel Irene aan het Nolensplein, bar-dancing Juliana aan de Steegstraat in Blerick, Hotel-café-restaurant ‘t Fust aan de Nassaustraat en – wie herinnert het zich nog? – Napoli, cafetaria en restaurant (eigenaar Argante) aan de Gasthuisstraat.
En dan heb ik het nog niet eens over bijvoorbeeld banken, metaalgieterijen, grote en kleinere winkels. Er kan maar één conclusie worden getrokken: in de voorbije decennia hebben er zich heel wat ondernemingen, winkels en horeca-bedrijven in de stad gevestigd, maar er zijn er ook heel wat verdwenen.
Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten