- door Sef Derkx -
We werden verwacht bij het Toon Hermans Huis Noord-Limburg. De organisatie voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden is gevestigd in het voormalige dominicanenklooster Mariaweijde aan de Nieuwstraat. Het Toon Hermans Huis draait op toegewijde vrijwilligers. Interessant dus om op bezoek te gaan. We waren op Steyl geweest. Lijn 66 van Arriva bracht ons naar halte Koninginnesingel. Lang geleden stak je meteen de Koninginnesingel over. Via een olifantenpaadje in de middenberm. Dit is nu geen optie meer. Te veel auto’s met vaak chauffeurs die denken op het circuit van Zandvoort te zijn. Het zebrapad bij de rotonde is de enige veilige manier om aan de overkant komen.
Het interieur van het Toon Hermans Huis heeft een tijd geleden een metamorfose ondergaan. Met dank aan een trits sponsoren. Vooral de ruimte waar yoga wordt gegeven, is bijzonder. Het zaaltje ademt de sfeer van een zenklooster in Japan. Niet dat we ooit in Japan waren, maar dit idee krijg je wanneer je er binnen bent. Diffuus licht, geruisloze schuifdeuren en een strak lijnenspel door de toepassing van houten latten van dezelfde breedtes. Het oogstrelende ontwerp is van Koen Dortmans. De drukte van de binnenstad valt terstond van je af. Echt een verademing.
In vertaling staat er: ‘Opgericht uit vroomheid van de zusters (1416), verlaten door de furie van goddelozen (1798) is dit eerbiedwaardige klooster weer tot leven gebracht met hulp van de predikheren (1960)’. Met predikheren worden de dominicanen bedoeld. Met hen beginnen we.
Tot 1944 huisden de dominicanen in het klooster Trans Cedron aan de Kleine Beekstraat. Bij een van de bombardementen van de geallieerden op de Maasbruggen kreeg het klooster een voltreffer. Op slag was het een ruïne. Na de Tweede Wereldoorlog vonden de kloosterlingen onderdak in een vleugel van de Groote Sociëteit Mariaweijde. Een nieuw klooster voor de populaire paters van de Baek was een wens die breed gedragen werd. De orde kocht het terrein van Mariaweijde. Het architectenbureau van Jos van Hest en Leo Kimmel ging aan de slag. In de puinstad Venlo verrees vanaf 1959 een van de mooiste wederopbouwmonumenten.
Deken Strijkers zegende de gevelsteen in april 1960, de kapittelzaal werd in oktober van dat jaar in gebruik genomen (wordt vervolgd).
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten