maandag 20 april 2020

Van nul tot nu - Van bouwland tot fort (2)


(door Albert Lamberts)
 
Twee tijdvakken: een deel van de oude vesting en een der gebouwen van de voormalige Frederik Hendrikkazerne (foto's Albert Lamberts)
Er is al vele jaren gesleuteld aan plannen om tot een passende invulling van het Kazerneterrein in Blerick te komen. Stichting Ons Fort zet zich in om de historie van het terrein, waar fraaie resten van het voormalige Fort Sint Michiel zijn aangetroffen, zoveel mogelijk zichtbaar te maken. De eerste aanleg van het fort dateert uit 1641 en tot in de tweede helft van de negentiende eeuw waren er uitbreidingen en versterkingen. De uitbreidingen gingen ten koste van boeren, die aan de Maas de vruchtbare grond bewerkten of er hun vee lieten grazen.

We lezen in de archiefstukken: Annotatie der incorporeerde en afgegraevene Landerijen weij, ende bouwlandt  totte fortification van ’t fort Roijal St. Michiel in den Jaere 1701. Het ging dus om akkergrond en weiland, die in beslag werden genomen.
Reinier Bartels bijvoorbeeld moest twee morgens bouwland afstaan, Willem Thijssen driekwart morgen bouwland, den heere Laer 1 morgen, ’t adelijcke Stifft en Godthuys Daelheym 2 morgen in ’t Maesveld, den Scholtis van Broekhuijsen, Gerart Deckers, drij morgen en Petrus Scheres, chirurgin, twee morgen. In totaal claimde men in 1701 land van 22 eigenaren.

Toen de vesting na 1867 ontmanteld kon worden, hetgeen in razend tempo zijn beslag kreeg, werd ook het militaire verleden van Fort St. Michiel uitgewist. Het fort kwam in handen van enkele particulieren, waaronder de beide kassiers / bankiers Jean en Jacques Wolters in Venlo. Hun bank ging in 1882 failliet en dat trok een spoor van ellende door de stad. De gebroeders Wolters moesten hun deel van Fort Sint Michiel gedwongen verkopen op een openbare veiling, die plaats vond in koffiehuis Stommel aan de Vleeschstraat in Venlo.

Toen begin deze eeuw restanten van het fort werden blootgelegd, konden belangstellenden zelf zien hoe dik de vroegere vestingmuren waren geweest. 

Reageren? Stuur een e-mail naar: Albert Lamberts: albertlamberts@home.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten