maandag 2 november 2020

Een kleuterjuffenrel in Lomm in 1967

- door Pieter Duijf - 

En ineens zat Lomm met twee kleuterjuffen opgescheept. Het dorp was begin oktober 1967 in rep en roer. Moeders kwamen in opstand. Zelfs de politie moest eraan te pas komen om de gemoederen te sussen. Lomm was voor even landelijk nieuws. Wat was er gebeurd?

Limburgs Dagblad, 8 november 1967: Kleuterschool Lomm

Kleuterjuf Christina (Tiny) Zopp had een poos geleden haar ontslag ingediend bij het schoolbestuur. Ze koesterde trouwplannen. Echter, ze kreeg nimmer een bevestiging van hogerhand. Op zondagmiddag 30 september 1967 wilde de toen 56-jarige juf een expositie van werkstukken van ‘haar’ kinderen in het schooltje gaan inrichten en openen, maar pastoor Jan Jenniskens, voorzitter en penningmeester van het bestuur, weigerde echter de sleutel aan haar te geven. Ze was immers ontslagen. Doch Juf Zopp was op aandrang van verontruste ouders op haar besluit teruggekomen. Werkelijke reden van haar eerder genomen emotionele beslissing zou de gespannen verhouding tussen haar en meneer pastoor zijn. Een langdurige ruzie was de uiteindelijke druppel. Juf Zopp liet de belangstellende ouders weten dat het kleuterklasje voorlopig gesloten zou blijven.

In 1963 was Tini Zopp haar voorgangster Truus Lenssen uit Velden opgevolgd als enig kleuterleidster in Lomm. Pastoor Jenniskens had haar vanuit het Gelderse Pannerden naar Noord-Limburg gehaald. Christina Zopp, geboren op 7 maart 1911 in Linz am Rhein bij Koblenz, streek na 28 jaren tropendienst in Indonesië en Nieuw-Guinea neer in Lomm. Ze nam daar met haar twee poezen en evenzovele haar intrek in een bescheiden houten noodwoning. Alras ontstond er een ‘treiterende vete’ tussen haar en pastoor Jenniskens.

Pastoor Jenniskens (foto met dank aan Pieter Duijf)

Op 19 juni 1967, enkele weken voor het begin van de zomervakantie, diende ze middels een kort briefje per 1 oktober haar ontslag in. Naderhand schreef ze aan het schoolbestuur dat de reden van haar ontslagaanvraag, een beoogd huwelijk, een vals voorwendsel was geweest. Ze verzocht het ontslag te annuleren. “Ik vroeg het ontslag in zwaarmoedige ogenblikken”, schreef ze letterlijk. Ze ontving taal noch teken op haar beide brieven aan het bestuur. De tweede brief werd door de onderwijsinspecteur van het bisdom beschouwd als een nieuwe sollicitatie.

Op maandagmorgen 1 oktober waren de rapen helemaal gaar toen de nieuwbenoemde kleuterjuf Ada Seesing, de 19-jarige dochter van de Arcense schoenmaker, plotsklaps ten tonele verscheen. Saillante wetenswaardigheid: Ada Seesing was door Tiny Zopp geattendeerd op de ontstane vacature. De tentoon te stellen werkstukken waren inmiddels verwijderd en spoorloos verdwenen. Dat pikten de boze moeders van de 40 kleuters uiteraard niet en liepen hevig verontwaardigd het schoolgebouw in om verhaal te halen. Uiteraard was meneer pastoor ook aanwezig om de nieuwe juf aan de kinderen voor te stellen. Hij vroeg de woedende mama’s het pand te verlaten. Ze weigerden te gaan. Daarop schakelde de in het nauw gedreven parochieherder de rijkspolitie in om de laaiende menigte te verwijderen. De moeders bleven evenwel op het schoolplein staan om hun ongenoegen te uiten. Administratief geblunder van het schoolbestuur (lees: pastoor Jan Jenniskens) bleek de oorzaak van deze klungelige situatie. Men had zelfs verzuimd de komst van de nieuwe juf officieel bekend te maken. Diverse onderwijsautoriteiten spoedden zich op dinsdag 2 oktober naar Lomm om te bemiddelen in het conflict, maar meneer pastoor toonde zich aanvankelijk een weerbarstig man, een man die bekendstond vooral op eigen houtje te handelen. De bisschop van Roermond in hoogst eigen persoon, de inspectrice voor het kleuteronderwijs in Venlo alsook een afvaardiging van het Bureau voor planning van rooms-katholiek onderwijs in Limburg bemoeiden zich met de gang van zaken. Mevrouw van Lier, de inspectrice, dreigde zowaar de subsidie aan het schooltje in te trekken. Pas toen ging pastoor Jenniskens overstag. De financiën werden overgedragen aan de heer Hegger. De juffen Zopp en Seesing stonden beurtelings voor de klas. Al met al kon men spreken van een onwerkbare situatie. Echter, Ada Seesing, haakte al gauw genoeg af.

Dagblad Tubantia, 6 oktober 1967 over de perikelen in Lomm.

Het gehele bestuur wordt uiteindelijk gedwongen om op te stappen. Het nieuwe bestuur wordt geheel onafhankelijk van het kerkbestuur benoemd. Beide kleuterleidsters krijgen over de maand oktober hun salaris uitbetaald onder voorwaarde dat Tiny Zopp een acte ondertekend waarin ze akkoord gaat met haar ontslag per 1 november. Op de deur wordt zowaar een slot gezet. Juf Zopp wil bovendien niet langer bekvechten met de mannen, die haar zo plotsklaps op straat hebben gezet. Toch vecht ze het besluit juridisch aan. In juni 1968 wordt ze door een commissie van beroep in het gelijk gesteld, waardoor het ontslag nietig wordt verklaard. Er volgt een nabetaling van het loon over de maanden november en december 1967. Per 1 januari 1968 werd Tiny Zopp al als hoofdkleuterleidster in Helden-Dorp aangesteld.

Tiny Zopp overlijdt op 12 september 1990 in Venray. Ze is dan 79 jaar oud.

De andere hoofdpersoon in bovenstaand verhaal, pastoor Johannes Christiaan Wilhelmus Jenniskens, wordt op 21 augustus 1908 geboren in Broekhuizenvorst en wordt op 17 maart 1934 tot priester gewijd. Hij was kapelaan in Kessel, Meerlo en Grubbenvorst. Van 1952 tot aan zijn emiraat in 1976 is hij pastoor in Lomm. De laatste jaren van zijn leven brengt hij door in Meerlo. Hij overlijdt na een kortstondige ziekte op 30 januari 1984 in het Venrayse St. Elisabethziekenhuis. Pastoor Jenniskens ligt begraven op het kerkhof van Broekhuizenvorst.

(Bronnen: diverse krantenartikelen uit o.a. Nieuwe Leidsche Courant, De Tijd Maasbode, Nieuwsblad Midden-Limburg, Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Limburgsch Dagblad, Vrije Volk)

Reageren? Stuur Pieter Duijf een e-mail: piedu12@yahoo.com. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten