vrijdag 16 juli 2021

Paper Hills plaatst prachtige, onbekende foto's van Venlo op Marktplaats (II)

 - door Sef Derkx - 

Sander Custers uit het lieflijke Sint-Geertuid in Zuid-Limburg is actief op Marktplaats. Hij biedt drie maal in de week een nieuwe serie historische prentbriefkaarten en foto's aan van onder meer steden en dorpen in Nederland. We schreven er al eerder over (zie: Paper Hills en onbekende foto's van Venlo). Verzamelaars kunnen hun hart ophalen en dit geldt zeker voor de foto's van Venlo. 

Waarom? De opnames zijn naar ons weten nog niet eerder opgedoken en in die zin onbekend. Razend interessant, dus zochten we contact met Sander Custers, die bijzonder vriendelijk reageerde. Voortaan stuurt hij ons, zodra hij een nieuwe foto plaatst op Marktplaats, scans van de beeldzijde en achterzijde. De achterzijde is interessant, omdat we uit de aantekeningen een en ander kunnen opmaken.

We mogen ze gebruiken, waarvoor natuurlijk dank. Vandaag starten we een vervolgblog over de fotoschat. De blog wordt komende tijd geactualiseerd. Dus kom af en toe terug.

De Mercatorstraat, zo'n honderd jaar geleden. Wat een prachtige opname. De foto is genomen naar het westen, dus in de richting van Noord-Binnensingel. Links is een deel te zien van de speelplaats van de Openbare Lagere School, de Mostartschoeël in het Venloos dialect. 

We kregen een reactie van beeldresearcher Piet Braem. Het is dus niet de Mercatorstraat, zoals op de achterzijde van de foto staat vermeld. Het is de Goltziusstraat, met op de achtergrond de Rijks-H.B.S.  Dankewaal, Piet.


De geschiedenis van deze bijzondere plek aan de Leutherweg gaat ruim een eeuw terug. De gelovigen in het buitengebied aan de oostkant van Venlo behoorden tot de Sint-Martinusparochie. Als het zonnetje scheen wilde men op zon- en feestdagen best naar de binnenstad lopen en weer terug, maar het misbezoek daalde drastisch bij slecht weer. Reden voor deken Math. Bauduin om in actie te komen. Wanneer de mensen niet naar de kerk komen moet je de kerk naar de mensen brengen, was daarbij zijn uitgangspunt. De geestelijkheid ging op huisbezoek bij gefortuneerde gelovigen en zamelde geld in voor de bouw van een hulpkerk met plaats voor zo’n 250 mensen. Ongetwijfeld zal de gulle gevers een prettig plekje in het hiernamaals in het vooruitzicht gesteld zijn. Op woensdag 15 februari 1911 werd het bedehuis ingezegend. De eerste mis werd opgedragen door pater Paulinus Hase, een minderbroeder.

Huis Schreurs aan de Grote Kerkstraat met links ervan de ingang van de Meisjesschool. Tot nu toe hebben we steeds de naam Elbers gelezen en daarbij gedacht aan de fotograaf. Nu neigen we toch naar Elben. Gegoogled op die naam en inderdaad het is een fotograaf. Diep in Duitsland rond die tijd. De vraagtekens blijven dus vooralsnog.


Het is woensdag dus ontvingen we van Sander Custers een foto. Ook dit juweeltje was onbekend. Manresa hoogverheven boven de arbeidershuisjes, waarvan we de achterzijde zien. De opname is in zekere zin symbolisch voor de plek die rooms-katholieke kerk innam een eeuw geleden. Ook op deze dag dank naar Sander Custers van Paper Hill.



De Grote Kerkstraat met op de achtergrond de Sint-Martinuskerk. Ten tijde van de foto werd het silhouet van Venlo bepaald door de kerktoren van de architect Pierre Cuypers. Het was het belangrijkste verticale accent. Zouden de meisjes met de witte schortjes pupillen zijn van het Weeshuis of leerlingen van de Meisjesschool?

De opname van de onbekende fotograaf is gebruikt voor een prentbriefkaart, die op de markt is gebracht door Uitgeverij La Rivière & Voorhoeve uit Zwolle (met dank aan Piet Braem).


 

Henri Derkx - van Dooren was gevestigd aan de Geldersepoort. Hieronder een advertentie uit de Nieuwe Venlosche Courant van 10 juni 1908, waarin hij het geacht publiek laat weten dat zijn winkel opengaat. Op de achterzijde van de foto van de Maasbruggen wordt vermeld dat er vijfhonderd exemplaren van de prentbriefkaart moeten worden gedrukt met H. Derkx - van Dooren als uitgever.


Retraitehuis Manresa met aan de voet van de Leutherberg een boerderij. 



De Moerdijkstraat is nu de Sint-Martinusstraat. Als de aantekening op de achterzijde klopt, was het plan om er 1000 prentbriefkaarten van te drukken door La Rivière & Voorhoeve. De firma was gevestigd in Zwolle. Of ze onder de eigen firmanaam zijn uitgegeven vraagt nader onderzoek.


Het is maandag en we kregen uit Sint-Geertruid weer een e-mail met een mooie foto. Sanders Custers stuurde vanmorgen een foto uit circa 1910 van de Bovenste Molen. Prachtig toch, de vier dames in een roeibootje op de vijver. Wat zullen ze een plezier hebben gehad. Op de achterzijde van de moederfoto staan aanwijzingen voor de drukker van prentbriefkaarten. Of de prentbriefkaart inderdaad op de markt is gekomen? Misschien dat een toegewijd verzamelaar er uitsluitsel over kan geven.


Klooster en retraitehuis Manresa is in 1908 in gebruik genomen door de jezuïeten. De naam Manresa verwijst naar de stad waar de stichter van de orde, Ignatius van Loyola, is geboren. Het complex is in 2001 gesloopt. 


Opnieuw stuurde Sander Custers van Paper Hills een Venlose foto, die hij vandaag aanbiedt op Marktplaats. Opnieuw is het de Bovenste Molen. Het pand is in de loop van de tijd vaak gefotografeerd, maar deze opname vind ik zó mooi. Een soort 'Snoepje van de Week'. De dames op het terras en de heren werkzaam in de molen poseren geduldig. De foto's zijn gekocht op een veiling, diep in Wallonië. Dat er zoveel onbekende van Venlo tussen zaten, was een complete verrassing. Uiteraard wel een aangename verrassing.

Een zoektocht op Facebook leverde deze prentbriefkaart op, de foto hierboven was de 'moederfoto' voor deze ingekleurde prentbriefkaart.


Vanuit een ander standpunt opnieuw De Bovenste Molen. We blijven het wonderlijk vinden, dat na ruim een eeuw deze foto's opduiken.


Wederom een adembenemend mooie foto. Deze keer van de Wilhelminaboom in het Villapark, nu Wilhelminapark. De herdenkingsboom (Tilia x Europaea, Koningslinde), is geplant ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898. Het authentieke hekwerk rond de boom is enkele weken geleden gerestaureerd. Op de website van Omroep Venlo, werd er uitgebreid aandacht aan besteed, klik op de link: Historisch hekwerk in ere hersteld.


De Bovenste Molen was een eeuw geleden een geliefde uitspanning voor bewoners van de Venlose binnenstad. Mijn vader is in 1905 geboren in de Keulse Kar aan de Parade. Op zomerse dagen wandelde hij met zijn ouders, zusjes en broertje naar de Bovenste Molen. Ze zaten op het terras en gebruikten een drankje. Als mijn opa goede zin had, huurde hij een bootje en maakten ze samen een roeitochtje over de voormalige molenvijver. Vervolgens liepen ze weer terug naar huis. Het was echt een dagje uit, dat een vakantiegevoel gaf.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

  


1 opmerking:

  1. Over die boom binnen het hekwerk, nu. Dat is niet de orginele boom van de foto denk ik, want die van nu is nog steeds best dun.

    BeantwoordenVerwijderen