vrijdag 11 juni 2021

Paper Hills plaatst prachtige, onbekende foto's van Venlo op Marktplaats

 - door Sef Derkx - 

Paper Hills uit Sint-Geertruid in Zuid-Limburg is een aanbieder op Marktplaats van foto's en prentbriefkaarten. Het dorp bij het Savelsbos is mij lief. Lang, lang geleden kwam ik in het monumentale Stenen Huys in Sint-Geertruid, bij de familie Van den Eerenbeemt. 

Sander Custers, de man achter Paper Hills, heeft sinds een aantal weken prachtige, voor mij onbekende foto's van Venlo in de aanbieding.

Over de twee opnames van de Maagdenberg verscheen al een blog,  zie: Tijdmachine naar de Maagdenberg van 1900.  


Gebouw Waterleiding aan de Maagdenberg, circa 1900.

We zochten contact met Paper Hills om toestemming te vragen de foto's in een Floddergatsblog samen te brengen. Geen probleem, Sander Custers: 'Het is goed om te horen dat de foto’s gedeeld worden op plaatsen waar mensen er belangstelling voor hebben.'

Maar zo benadrukte Sander een echte, fysieke foto in handen hebben, is anders dan een afbeelding op scherm.  Er zullen nog ongeveer een vijftiental foto’s van Venlo online komen. Elke maandag, woensdag en vrijdag probeert hij er één te plaatsen. 

Voor wie wil bieden - er worden ook talloze prentbriefkaarten en foto's aangeboden van andere steden en dorpen in Nederland - verwijzen we naar het virtuele verkooppunt van Paper Hills op Marktplaats: Paper Hills op Marktplaats. 


Sint-Antoniuskerk van Blerick vanuit het noorden, op de achterzijde de firmastempel van 'La Rivière & Voorhoeve', een gerespecteerd uitgevershuis in Zwolle.



De Oostsingel is de Burgemeester van Rijnsingel, de panden rechts staan er nog, links het emplacement van de spoorwegmaatschappij Cöln-Mindener, nu ligt hier het Julianapark. In het hoekje van de foto lezen we 'Elbers', is dit de naam van de fotograaf? We moeten het antwoord schuldig blijven.



Van de twee gewichtig ogende heren, krijg ik goede zin. Het Villapark was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een geliefde locatie in Venlo om foto's te maken.


Nogmaals de Waterleiding, gefotografeerd vanaf de Maagdenberg, het zandpad dat omhoog loopt is de Zwarteweg.


Wederom het bruggetje over de vijver in het Villapark, nu echter zonder de gewichtig ogende heren.



Rara waarom staat op de achterzijde in potlood vermeld: 'verkeerd afgedrukt'? Omdat het hoogaltaar er spiegelverkeerd op staat.


Een geliefde vrijetijdsbesteding honderd jaar geleden was wandelen bij de Bovenste Molen. Het was een uitje voor veel mensen. 


Zicht vanuit Blerick over de Maas naar Venlo-zuid. De windmolen werd in 1877 gebouwd door Jozef van der Steen. Zes jaar later brandde hij af,  de herbouw was spoedig erna. In de jaren twintig van de vorige eeuw is de molen afgebroken.



Nog maar eens het Villapark, blijkbaar is in 1927 een luxe versie van deze al langer bestaande foto op de markt gekomen.




Villapark met passanten die geduldig poseren voor de fotograaf.



In het Jaomerdal bij de Bovenste Molen.


Klein Park met 't Rienke, op de achtergrond de Sint-Martnusstraat. Er zijn blijkens de aantekening vijfhonderd exemplaren besteld door Henri Derkx - van Dooren. Hieronder de advertentie uit de Nieuwe Venlosche Courant van 10 juni 1908, waarin hij het geacht publiek laat weten dat zijn winkel opengaat.

 


Midden in het Klein Park stond een prachtige muziekkiosk. Op zomerdagen speelden er Venlose muziekgezelschappen. Het is echt een verarming dat dit romantische openlucht podium verdwenen is.



Nogmaals het Villapark, wederom met de twee heren.


Wederom van een grote schoonheid: Bovenste Molen aan de molenvijver.

Deze blog wordt geactualiseerd, zodra we weer toevoer ontvangen van Paper Hills (klik hier voor Marktplaats: Paper Hills op Marktplaats. )

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten