- door Albert Lamberts -
Hoe zit dat eigenlijk met het Koninklijk Philharmonisch Gezelschap in Venlo? De oudste muziekvereniging van Venlo dateert uit … ja, dateert uit? Officieel, zo staat het tegenwoordig overal geschreven, is de harmonie opgericht in 1822. Maar toch werd het 75-jarig bestaan gevierd in 1911. Terug tellend komen we dan uit op het jaar 1836 als jaar van oprichting. Zomaar veertien jaar zoek. Hoe zit dat? En… in 1926 werd het honderdjarig bestaan gevierd. Dat zou betekenen, dat het muziekgezelschap werd opgericht in 1826. Nog altijd vier jaar kwijt.
In januari 1911 konden de lezers van de Nieuwe Venlosche Courant uit een advertentie vernemen: Philharmonisch Gezelschap Venlo 1836 – 1911. 13, 14, 15 augustus feest op feestterrein. In de advertentie werd gevraagd naar geïnteresseerden, die het feestbuffet wilden verzorgen. Advertenties, die attendeerden op het feest van het 75-jarig (!) gezelschap stonden ook afgedrukt in de kranten van 29 juli, 5 augustus en op de 12e van die maand in 1911, tussen annonces van de net gestarte fotozaak Linders en schrijfwarenwinkel Koops.
Nieuwe Venlosche Courant, 6 mei 1911 (gevonden via ww.delpher.nl)Het feest van de Hermenie – in de volksmond zo genoemd - vond dus plaats op 13, 14 en 15 augustus. Een beetje telwerk zou tot de conclusie kunnen leiden, dat het Philharmonische Gezelschap Venlo, thans koninklijk, in 2022 geen tweehonderd maar 186 jaar muziek maakt. En toch, toch staat volgend jaar het tweede eeuwfeest van de Hermenie op het programma. Lijkt logisch, want in 1972 werd het … 150-jarig bestaan gevierd. Kennelijk waren toen de veertien ontbrekende jaren ‘teruggevonden’.
Nieuwe Venlosche Courant, 10 augustus 1911 (gevonden via www.delpher.nl)
Uit een feestpublicatie, die bij gelegenheid van dat anderhalve-eeuw-feest verscheen, kunnen we opmaken wat er met de vermiste jaren is gebeurd.
En deze foto dateert uit 1911 toen de Harmonie haar 75-jarig bestaan vierde (foto uit jubileumboekje 150 jaar Harmonie in 1972)Het muziekkorps van de plaatselijke schutterij was opgeheven en, zo vertelt ons het jubileumboekje, er was nog zes gulden en één stuiver Kleefs in kas. Niet zozeer dit bescheiden bedrag, maar veeleer de wens van een kleine twintig muzikanten om door te gaan met samen muziek maken gaf de doorslag tot de oprichting van de Sociëteit – zo werden meerdere gezelschappen aangeduid – Turksche Harmonie. Het was 1 juli 1822. De eerste jaren van de harmonie werden er van vallen en opstaan. Het vallen was telkens te wijten aan gedoe met geldzaken; het opstaan was te danken aan enkele doorzetters, die toch te zeer hun hart hadden verpand aan de jonge vereniging. Soms enkele maanden en soms enkele jaren lagen de activiteiten nagenoeg stil, tot … 1836. Op 11 augustus van dat jaar was de herstart, onder een nieuwe naam: Philharmonisch Gezelschap Venlo. 1836 dus. Voilà, daar is de verklaring voor de veertien ‘verdwenen ‘jaren, die bij nader inzien er toch maar weer bij zijn gevoegd, omdat het huidig Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo een regelrechte voortzetting is van de Turksche Harmonie.
(Iets dergelijks zien we bij het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, waar ook enkele stevige winterslapen zijn genoteerd).
En nu het eeuwfeest van de Harmonie in… 1926. Fotograaf Jos Geominy werd opgetrommeld om het recipiërende gezelschap op de foto te zetten en hij was zo alert om gelijk de relevante jaartallen op de foto te projecteren: 1826 - 1926. Achterop de foto staat: 100-jarig bestaan Receptie Harmonie Venlo.
In het jubileumboekje bij de viering van het 150-jarig bestaan lezen we: in 1826 bestond de Turksche Harmonie nog slechts op papier. Vier jaren van diepe rust volgden, maar helemaal zonder muziek kon Venlo het toch niet stellen. Op 15 juni 1830 besloot men de sociëteit nieuw leven in te blazen, meteen een nieuw reglement vast te stellen en een andere naam aan te nemen, namelijk die van Harmonie Gezelschap, een jaar later: Gezelschap de Philharmonie. Er zouden nogal wat namen volgen…
Dus wat gegoochel met het jaar van oprichting. Onduidelijkheid troef: 1822, 1826, 1830, 1836, tja… Maar het huidige gezelschap mag zich toch met recht opmaken voor het tweede eeuwfeest. Schatplichtig aan al die niet versagende volhouders.
We komen nog terug op de Hermenie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten