donderdag 25 november 2021

De Halte XXL van woensdag 24 november 2021 - Terug naar Belfeld met Arno Adams: Bonanza Bar

- door Sef Derkx -

Bij halte Patersweg in Belfeld stappen we uit. Na de behaaglijk warmte van de bus, valt de waterkou tegen. Het is de tijd van het jaar om de kraag van de jas op te slaan. Met zanger Arno Adams willen we een tocht maken langs de cafés uit zijn jeugd.

Arno Adams op een buikschuiver, jaren zeventig (collectie Arno Adams)

Onze eerste statie is hier. Waar nu een motel is, was in de jaren zeventig de legendarische Bonanza Bar. Een nachtclub met een dosis oh la la!, maar geen bordeel zoals de goegemeente indertijd beweerde. 


Sigarenbandje La. Bonanza (foto van internet)

Advertentie net barmeisje (foto Facebook)

Na de Bonanza Bar kwam in het pand bistro motel De krekelber (foto Facebook)

We kloppen aan bij een zijdeur. Geen reactie. De deur is niet op slot. Binnen hangen op veel plekken mededelingen in het Pools. Na een kruip-door-sluip-door-route, komen we uit bij de keuken. Een jong echtpaar is er doende. We leggen uit wat het doel is van ons bezoek en krijgen toestemming om rond te kijken.

Omdat Kerstmis nadert, de clip van 'Kerstleed', klik hier: Kerstleed - Arno Adams. (fotocollage Jos Deenen)

Niets, maar dan ook niets herinnert aan het zwoele etablissement van weleer. Het rode pluche is uitgebannen. Witte muurtegels zijn ervoor in de plaats gekomen. Arno Adams is licht teleurgesteld: ‘De Bonanza Bar was geen grote zaak. Als je binnenkwam, was links een ronde bar. Erachter werkten luchtig geklede dames. Verspreid stonden her en der tafeltjes en stoeltjes. Achterin was een dansvloer. Daar heb ik af en toe romantisch staan schuifelen. Meestal werd Duitstalige muziek gedraaid of hits uit de top dertig. De klanten kwamen uit Belfeld en omgeving. Maar ook van verder. In die tijd kroop iedereen nog met een slok op achter het stuur. Weet je wie ook af en toe aan de bar een glas bier zat te drinken? De kapelaan van Belfeld. Niemand stoorde zich eraan, we vonden het juist leuk.’ 

Thijs Probst (archief De Limburger)

Onlosmakelijk verbonden met de Bonanza Bar is het trieste verhaal van Thijs Probst, een jongen van achttien uit Tegelen. In de nacht van 4 op 5 juli 1971 bezoekt hij de Bonanza Bar. Hij is in gezelschap van een onbekend iemand. Ze bestellen enkele biertjes. Om twee uur vertrekt hij, iets eerder is zijn mededrinker al weggegaan. Drie dagen later wordt Probst dood teruggevonden in het kanaal Wessem-Nederweert. Zijn handen zijn op de rug vastgebonden. Om zijn nek is een touw bevestigd met een zware steen. Het lukt de politie om iedereen op te sporen, die in de noodlottige nacht in de Bonanza Bar aanwezig is geweest. Iedereen op één persoon na: de man met wie Thijs Probst naar binnen stapte. Hij was nog nooit in de nachtclub geweest en zou er ook nooit meer terugkomen. In augustus 1971 wordt in de media een montagefoto verspreid. 

'Montagefoto' van de onbekend gebleven man, in: Dagblad De Stem van 11 juli 1981. Journalist Jan Koesen blikte na tien jaar terug op de moord.

Niemand meldt zich met de gouden tip. De moordenaar van Thijs Probst is nooit opgespoord.  (wordt volgende week vervolgd).

Reageren: Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten