- door Sef Derkx -
Met verhalen over Venlo is het vaak net als met een los draadje aan je trui. Je trekt eraan en het draadje blijkt een draad te zijn van een meter of meer. Anders gezegd, uit het ene verhaal rolt vaak het ander. Zo ook met dat van twee weken geleden over Villa Maryke in de Tweede Wereldoorlog. Reden om terug te gaan naar het Wilhelminapark.
Villa Ingenriet werd in 1915 gebouwd naar een ontwerp van
architect Henri Seelen. Opdrachtgever was de wijnhandelaar Frans Canoy. De
villa werd genoemd naar zijn echtgenote Celine. Vijf jaar later kocht Jos
Rieter het fraaie pand. Nieuwe bewoners dus ook een nieuwe naam. Sindsdien is
het Villa Ingenriet, een afleiding van een naam die de familie in het verleden
had gevoerd. Bijna twintig jaar woont de familie Thissen nu al in het neoklassieke
huis. In de beginfase nog onwetend van de donkere wolk die over Ingenriet gleed
in het najaar van 1944.
Tot
op zekere zaterdag iemand vanaf de straat Ingenriet onaangekondigd stond te
fotograferen. Met een telelens. Jolanda Thissen vertrouwde het niet en ging
poolshoogte nemen. Het bleek een journalist te zijn, die onderzoek deed naar
het Limburgs verzet. Wat bleek? Villa Ingenriet was in de laatste fase van de
Tweede Wereldoorlog het tijdelijk hoofdkwartier de Sicherheitsdienst afdeling
Maastricht.
In september 1944 naderden de geallieerden de provinciehoofdstad. De SD, de gevreesde inlichtingendienst van de nazi’s, werd de grond te heet onder de voeten. De gevreesde topmannen Strobel en Nitsch en hun handlangers verhuisden naar Venlo. Ze vorderden Villa Ingenriet, de familie Rieter moest vertrekken. Tot december bleef de SD in Venlo. Vervolgens gingen ze naar Enschede en uiteindelijk Friesland.
In de weken dat de oorlogsmisdadigers Strobel en Nitsch er domicilie hebben is Villa Ingenriet een horrorhuis. De SD-mannen zijn op 1 november 1944 betrokken bij de executies in Hout-Blerick van de joodse onderduikers Otto Grünthal en Walter Rosenthal. Tijdens verhoren in Ingenriet wordt gemarteld. Vooral Nitsch beleeft er satanisch genoegen aan. Een van de gevangen genomen Venlose verzetsstrijders is Leo Jans. Na een kruisverhoor van drie dagen in Ingenriet wordt hij overgebracht naar het politiebureau aan de Lohofstraat. Het is 27 oktober 1944 als Heinrich Himmler vanuit Berlijn Venlo bezoekt. De bezetter treedt massaal aan om hem te begroeten. Door alle commotie slaagt het Venlose verzet erin om Leo Jans op deze dag uit zijn cel te bevrijden. In Ingenriet zal gestampvoet en getierd zijn.
Hallo Sef,
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij woonde er in 1944 ook de beruchte Cuperus in deze villa. Met een wonderschone dochter van een jaar of 18( dat zag ik toen al, als jongen van 9 jaar !) met een witte roos of anjer in d’r haar. Ze wandelde dikwijls met een grote slanke hond door het Villapark, bij ons langs.
Ik woonde toen op de Hogeweg nr. 18, tussen de Venlonazaal en de garage van den Hombergh, dus ik zag haar dikwijls voorbij komen.
Met een hartelijke groet,
Theo Hendrikx