woensdag 8 juni 2022

De Halte XXL van woensdag 8 juni 2022 - Misleid door de duisternis


- door Sef Derkx -

Vorige week was de Week van de Begraafplaatsen. Hoewel ons bezoek aan de Venlose begraafplaats een andere achtergrond had, was het toch een passende bijkomstigheid. Vanaf de bushalte VieCurie was het een korte wandeling. 

Hulsterweg, op de achtergrond het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats (van Google Maps)

We liepen over de Hulsterweg. In tijden van weleer was het de statige toegang die naar het poortgebouw van de dodenakker leidde. De twee stenen zuilen bij het begin van de laan zijn geplaatst in 1903. Het was het jaar dat de begraafplaats in gebruik is genomen. De kolommen zijn bekroond met een gesluierde urn, een symbool voor dood en rouw.




Het veld met het graf Oscar en Aline Wolters (foto's Sef Derkx)

De medewerkers van de begraafplaats genoten in de zon van hun lunchpauze. We feliciteerden ze. Waarmee, was de vraag. Met de Week van de Begraafplaatsen. Ze hadden er nog nooit van gehoord. Ze hielpen ons enthousiast met het zoeken naar het graf van huisarts Oscar Wolters en zijn echtgenote. Het ligt in veld C, links als je de begraafplaats binnenloopt. Oscar Wolters studeerde in 1901 in Amsterdam af als arts. Kort erna behaalde hij cum laude het doctoraat in de genees-, heel- en oogkunde. Na de afronding van zijn studie vestigde hij zich als huisarts in zijn geboortestad Venlo. Wolters zette zich in voor de bestrijding van tbc en was oprichter van het plaatselijke Groene Kruis. Bovendien was hij vanaf 1911 lid van gemeenteraad en later wethouder en locoburgemeester. 


Limburger Koerier 6 oktober 1927 (gevonden via Delpher)
Villa Maryke heette oorspronkelijk Villa Mathilde en werd in 1901 gebouwd naar een ontwerp van architect Louis Keuller. Opdrachtgever en eerste bewoner was wijnhandelaar Russel. In 1927 verhuisde het gezin Wolters naar de villa. Die werd omgedoopt in Villa Maryke, de naam van het eerste kleinkind van het artsenechtpaar (met dank aan Bert Haffmans)

Met vrouw en kinderen woonde hij sinds 1927 in Villa Maryke in het Villapark. Hij hield er iedere werkdag  spreekuur.

Prentbriefkaart met links Villa Maryke, voorheen Villa Mathilde (collectie Gemeentearchief Venlo)

Familie Wolters- van Liebergen in tuin van Villa Maryke met schoonzoon en kleinkinderen (met dank aan Bert Haffmans)

Limburger Koerier, 7 december 1926 (gevonden via Delpher)

De geschiedenis van het gezin Wolters is bijzonder. Beklemmend is een beter woord bij nader inzien. Oscar Wolters kwam op zondagavond 22 december 1940 niet thuis. Hij had met de auto zijn schoonzoon weggebracht, die aan de Goltziusstraat woonde. De verdwijning van de bekende Venlonaar was landelijk nieuws. 




De vermissing en verdrinkingsdood van Oscar Wolters werd landelijk nieuws (gevonden via Delpher)

Er werd een signalement verspreid. Iemand meldde zich. Hij had op de avond van de verdwijning bij de Maas motorgeronk gehoord en het schijnsel van koplampen gezien, maar er geen betekenis aan gegeven. Bij onderzoek ter plekke door de politie werden in het bevroren grasveld bandensporen aangetroffen. Daaruit kon geconcludeerd worden dat een auto te water was geraakt. Iets verder stroomafwaarts werd de Graham Page met daarin Oscar Wolters aangetroffen. Aangenomen werd dat de arts slachtoffer van de duisternis was geworden. De begrafenis vond onder grote belangstelling plaats op zaterdag 28 december. Na de mis in de Heilig Hartkerk vertrok de stoet naar de begraafplaats. Het laatste stukje ging door de laan, waarover wij vandaag wandelden.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten