donderdag 16 maart 2023

De Halte XXL van woensdag 15 maart 2023 - Keramist Geert Lap

 - door Sef Derkx -

We blijven in Tegelen, bij kasteel de Holtmühle. Het is prachtig weer en we hebben vanmiddag alle tijd. Een verademing in een era, waarin vaak de mantra ‘druk, druk, druk’ klinkt. Als Houdini zijn we ontsnapt uit de ketenen van een volle agenda. 


Het prachtig gerestaureerde pand bij kasteel De Holtmühle (foto Sef Derkx)

Voordat we Keramiekcentrum De Tiendschuur bezoeken, willen we genieten van de zon. We wandelen tussen de vijvers van het kasteel over een smalle weg naar een prachtig gerestaureerd pand. Heden ten dage dient het als woonhuis en  agrarisch bedrijf. Oorspronkelijk had het een andere functie. Het hoofdkantoor en de bottelarij van de Snelle Sprong waren er gevestigd. De firma heette voluit De Nederlandsche Mineraalwater Bron De Snelle Sprong. Ze was opgericht in 1887 door Johan van Basten Batenburg, de kasteeleigenaar. 


Reclameschil, vrachtauto en viltje De Snelle Sprong Tegelen (website Omroep Venlo en Last Dodo)

Het tafelwater en de limonades werden verkocht onder de voor de Tweede Wereldoorlog onbezoedelde merknaam SS Tegelen. SS was een afkorting van Snelle Sprong, de bron waar het water uit werd opgediept. Het ging de onderneming voor de wind. Al gauw werd een jaarproductie gerealiseerd van 300.000 flessen, waarvan een deel bestemd was voor de export. Tegelen werd door bruisend water opgestuwd in de vaart der volkeren.

Kaldenkerker Poort (van Wikipedia)

De Holtmühle is een kasteelcomplex met tiendschuur en twee poorten, de Kaldenkerker Poort en Venlose Poort. Na een grootscheepse restauratie in 1993 is in het kasteel een hotel-restaurant gevestigd. Interessant zijn de verschillende thematuinen, zoals de stiltetuin die rust belooft. Aan het hek van de grote kruidentuin hangt een slot. We nemen ons voor later in het jaar terug te komen, wanneer alles groeit en bloeit. Op naar de Tiendschuur. De pachters van landerijen waren ooit als pachtsom een-tiende van hun oogst verschuldigd aan de kasteelheer. De oogst werd opgeslagen in de tiendschuur. Het achttiende-eeuwse gebouw is gerestaureerd en biedt onderdak aan het Keramiekcentrum Tiendschuur, museum en atelier voor keramische kunst. 


Exterieur en interieur 
Keramiekcentrum Tiendschuur (van WhichMuseum)

Het museum is een schatkamer, waarin twintig eeuwen keramiek een plek heeft gevonden. Van de Romeinse tijd tot onze eigen tijd. Te kust en te keur, zogezegd. Het toeval leidt naar een bijzonder weerzien. Tussen alle objecten ontdekken we creaties van de van origine Venlose keramist Geert Lap (1951-2017). Zijn flinterdunne vormen zijn met de hand gedraaid. Ze zijn glad en egaal, gereduceerd tot een absoluut minimum en bedekt met een matte glazuur. Onderkoelde perfectie in keramiek. Er rest maar één conclusie. Geert Lap verdient een overzichtspresentatie in in zijn geboortestad.


Creaties van Geert Lap (van Wikipedia)

Reageren? Stuur sef Derkx en e-mail: floddergats@xs4all.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten