We waren onderweg naar de bushalte Koninginnesingel. Bij de vijfsprong in hartje stad werden we naar binnengeroepen. Nikolaï Maitimu van café De Locomotief vroeg of we zin hadden in koffie. Hij wilde ons iets interessants laten zien, een nieuwe muurschildering.
De Loco, zoals het café kortweg genoemd wordt, is een van de populairste horecagelegenheden in de Venlose binnenstad. Het zit er vaak mudvol. Golven van gezelligheid en levensvreugde stromen er dan naar buiten. Het is een plek ‘wao Amor smoès’ om Funs van Grinsven te citeren. Er zijn liefdes beklonken en verbroken. Als je jong bent in Venlo, moet je in de Locomotief zijn. Jong in jaren vanzelfsprekend, maar ook jong van hart. Leeftijd hoeft niemand tegen te houden.
Het café ontleent zijn naam aan een fietsenmerk. In het pand zat sinds de jaren twintig van de vorige eeuw rijwielzaak W.A. Bedaux. Op zeker moment brengt hij frontgevel-breed een reclame aan voor Locomotief, een oer-Nederlandse fiets.
De koffie was heerlijk en het ogenblik brak aan om de nieuwe mural te bekijken. Die is vervaardigd door Leon Peeters. De schildering heeft een andere, eveneens dorstopwekkende fase uit de geschiedenis van het pand tot onderwerp. Oorspronkelijk was het geen winkel of café, maar een woonhuis met erachter een brouwerij. Tot 1917 was brouwerij De Hoepel er gevestigd. De onderneming moest sluiten door tijdsomstandigheden. Omdat in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) de handel in Europa stil lag en Nederland zijn grenzen gesloten hield, was er geen invoer meer van hop en brouwgranen. Daarbij kwam een schaarste aan brandstoffen. De ene na de andere brouwerij sloot. Zo ook De Hoepel, in de jaren ervoor een van de grootste en meest innovatieve brouwerijen in Noord-Limburg.
Het Gemeentearchief Venlo bewaart een acte uit 1783. Daarin komen we de brouwerij tegen onder de naam ’t Reijpken. Het is een Venloos verkleinwoord voor hoepel. Deze naam prijkt op de muurschildering. Onder de portretten van de broers Frans en Johan Verzijl. Het zijn telgen uit een rijke ondernemersfamilie. De Verzijls waren niet alleen brouwer, maar ook molenaar. Terug vanuit een gistend verleden naar het heden.
De Locomotief bestaat veertig jaar. Uiteraard wordt stilgestaan bij het vierde kroonjaar, horen we van Nikolaï Maitimu. Voor klanten van vroeger en nu komt er een speciale middag op zaterdag 1 april. Met onder meer mooie caféverhalen. In een etablissement waar het vaak vol zit en klanten zich amuseren, liggen de anekdotes natuurlijk voor het opscheppen.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten