- door Sef Derkx -
Het is maandag en rustig op Steyl. In de bus zat slechts een plukje reizigers. Het is een mooie wandeling van halte Heijskampstraat naar de botanische tuin Jochumhof. Negentig jaar geleden vormde pater Peter Jochum een achttiende-eeuwse tuin om in een hortus, een tuin ten dienste van het onderwijs.
Vanuit de missieposten namen missionarissen zaden en stekjes mee naar Steyl. In de loop van de jaren verrees een verwarmde kas voor vooral cactussen en werden thematuinen aangelegd. We komen vandaag echter voor de Tiglientuin. Een collectie planten, heesters en bomen die als fossiel bekend zijn uit het Tiglien.
Deze geologische periode ligt zo’n twee miljoen jaar terug. Het was de laatste warmteperiode vóór het tijdperk van ijstijden en tussenijstijden. Door de vele fossielen uit de Tegelse klei is kennis verworven over de natuur in het Tiglien. Interessant, juist in deze tijd van klimaatsverandering. Verwachtingsvol lopen we erheen. De planten en bomen zijn gegroepeerd rond een vijver, een nabootsing van een oude Maasarm. Echt onder de indruk zijn we helaas niet, dus besluiten we verder te gaan kijken.
Tegenover Missiehuis Sint-Michael liggen de kloostertuinen. Iedereen die Steyl bezoekt, moet er gaan wandelen. Bordjes leiden ons naar Robert’s Kruidentuin. De naamgever heeft de schaduw van een boom opgezocht. Zodra hij ons in het vizier heeft, veert Robert van Tilborgh op en begint enthousiast te vertellen. Met een groep vrijwilligers wordt sinds 2020 gewerkt aan een tuin met een grote variëteit aan eetbare bloemen en kruiden. Geplukt wordt er voor enkele toprestaurants. Ook leerlingen die gekozen hebben voor een opleiding in de horeca bezoeken de kruidentuin.
We krijgen een spontane ‘proef-rondleiding’. Een wandeling langs de borders, waarbij blaadjes en bloemen worden geproefd. Met vaak heel verrassende smaken. Nooit geweten dat een enkel blaadje van een begoniabloem naar een zuurmatje smaakt. Ons favoriete kruid is salie. Een tip. Smelt voorzichtig een flink klont roomboter. Voeg als de boter bruist fijngesneden salieblaadjes toe, laat het even pruttelen en je hebt een heerlijke botersaus voor over de pasta. In Robert’s Kruidentuin staan verschillen soorten salie. We mogen de geurige blaadjes plukken om thuis mee te experimenteren.
Maar de grootste ontdekking heeft de gastheer tot het laatst bewaard. Het onschuldige gele bloemetje van het abc-kruid zorgt voor een kleine explosie in de je mond. Je papillen sleuren je mee in een achtbaan van smaken. Een ware openbaring.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten