- door Sef Derkx -
We zijn uitgestapt bij de halte aan het Schepenenplein in Blerick en wandelen over de bijna lege Kloosterstraat naar ‘t Raodhoes. Het is een aangename accommodatie. De medewerkers zorgen ervoor dat je je thuis voelt, weten we van bezoeken eerder dit jaar.
Bouwrekening Raadhuis Blerick (bron Facebook)Venloosch Wekblad, 17 mei 1865Blerick vormde tot 1940 één gemeente met Baarlo en Maasbree. De dorpen wisselden om de vijf jaar van raadhuis. In 1865 verrees daarvoor in Blerick een nieuwbouw aan het huidige Antonusplein. Op de benedenetage woonde de dorpsonderwijzer met zijn gezin. Het vijfjaarlijkse rouleersysteem werd op den duur als een last ervaren. Blerick met zijn ruim bemeten raadhuis werd vanaf 1904 het epicentrum van de gemeente Maasbree. Daarmee werd een netel probleem opgelost. Tussen Baarlo en Maasbree heerste generatieslang na-ijver. Een permanent raadhuis in Baarlo, zou slecht gevallen zijn in Maasbree. Omgekeerd precies eender. Blerick was dus letterlijk de tussenoplossing. Tot de annexatie door Venlo in het oorlogsjaar 1940 bleef het Blerickse raadhuis in gebruik.
Prentbriefkaart Raadhuis met Markt, Blerick (collectie Gemeentearchief Venlo)
Het opgaan van Blerick in de gemeente Venlo had een voorgeschiedenis, die teruggaat tot 1913. De Venlose burgemeester Van Rijn vond destijds de samenvoeging noodzakelijk. Blerick stond natuurlijk op zijn achterste poten. Bij Venlo? Nooit of te nimmer!
Een
van de argumenten die Van Rijn aanvoerde, hield verband met de komst van
honderden militairen naar de nieuwe Frederik Hendrik Kazerne, gebouwd op het
terrein van het voormalige Fort Sint Michiel. Jonge soldaten, die het op
uitgaansdagen ongetwijfeld op een drinken zouden gaan zetten. De Venlose
burgemeester voorzag problemen met de openbare orde. Hij twijfelde eraan of Blerickse
politie wel in staat was daartegen op te treden. Een groep baldadige militairen,
wat kon de anderhalve man en een paardenkop van de politiepost Blerick ertegen
doen? Nee, alleen daarom al moest Blerick bij Venlo worden gevoegd.
De landelijke overheid bleek niet gevoelig voor deze en andere Venlose argumenten. Door de annexatieplannen ging een dikke streep. Pas in 1940 slaagde Venlo erin om Gedeputeerde Staten van Limburg te overtuigen, dat de samenvoeging wel een goede zaak was.
Interieur Bibliotheek Blerick, 20 november 2023 (foto's Mayke Steeghs)
Interieur Bibliotheek Blerick, 12 december 2023 (foto's Juul Hollman)
Vandaag worden we op deze historische plek ontvangen door Marjo Benders en Juul Hollman van de Bibliotheek Blerick. Ze zijn in ’t Raodhoes als kwartiermakers aan de slag. Na jaren keert de Bibliotheek weer terug in hartje dorp. De kasten en rekken moeten deels nog worden gevuld, de tafels en stoelen voor de bezoekers moeten nog geplaatst worden. Er is nog tijd (wordt vervolgd).
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten