donderdag 18 januari 2024

De Halte XXL van woensdag 17 januari 2024 - RRP

- door Sef Derkx -

Onze expeditie naar de Groote Heide willen we besluiten met een spontaan bezoek aan de controlekamer van de Rotterdam Rijn Pijpleiding. We hebben al achter het olieopslagterrein richting de bewakingscamera’s staan zwaaien, nu doen we hetzelfde bij de toegangspoort. Het resultaat? Geen teken van leven. Is men in slaap gevallen achter de monitors in het architectonisch fraaie, nieuwe gebouw aan de Manegeweg? Nee, waarschijnlijk hebben ze geen trek in onaangekondigde bezoekers.

De RRP controleert een ondergrondse pijpleiding die loopt van Pernis naar Venlo. Op de Groote Heide is een splitsing en wordt de ruwe olie verder gepompt naar Gelsenkirchen en Godorf. Het traject is gerealiseerd tussen 1958 en 1960. In iets meer dan twee jaar tijd, hetgeen anno nu ondenkbaar is. Alleen al met de procedures vooraf zouden jaren en jaren gemoeid zijn. Het Dagblad voor Noord-Limburg bericht op 7 maart 1959 over een olielintworm met een doorsnee van zestig centimeter die langzaam naar Venlo kruipt. Er werd groot materieel ingezet. Amerikaanse graafmachines trokken per dag een sleuf van 1,5 kilometer. Erachter kwam een machinale pijpenlegger. In de zomer van 1959 bereikte men de grens met Duitsland. Vanaf Pernis was er in totaal al 155 kilometer leiding gelegd. De werkzaamheden waren sneller verlopen dan gepland. Genoeg reden dus voor een officiĆ«le plechtigheid op het terrein van het voormalige Duitse vliegveld. Henry Bill Philips uit Houston kreeg de eervolle taak om de laatste pijp op Nederlands grondgebied te lassen aan de eerste in Duitsland. 


Op maandag 27 juni 1960 werd de pompinstallatie vanuit de controlekamer officieel in gebruik gesteld. Op het terrein stonden destijds drie opslagtanks met een capaciteit van 13.000 m3 elk. In de vastelaovesoptocht van dat jaar was er al een voorproefje te zien geweest. Alleen spoot uit de meegevoerde leiding geen olie, maar uiteraard bier. Voor de officiĆ«le ingebruikname had de RRP feesttenten laten plaatsen. Die waaiden echter om tijdens een onweer met rukwinden en een epische hoosbui op de vrijdag voor de opening. Met man en macht was in het weekend doorgewerkt om de schade te herstellen. 

Onder meer Polygoon Bioscoopjournaal met voice-over Philip Bloemendaal deed verslag. We zien hoe burgemeester De Gou de magische knop indrukt. Het artikel in het Dagblad voor Noord-Limburg eindigt met de retorische vraag of er ook een mogelijkheid tot bezoek komt voor het gewone publiek. Precies hetzelfde vroegen wij ons af, zwaaiend voor het toegangshek.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten