- door Sef Derkx -
De slager in Hout-Blerick is onze bestemming. Als liefhebber van balkenbrij gaan we af en toe op bedevaart naar ‘Leike’. Zo wordt sinds mensenheugenis slagerij Rutten liefkozend genoemd. Leike is de vader van Cindy Rutten, die vorig jaar het familiebedrijf overnam. De geschiedenis gaat echter terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. In 1932 opende Frits Rutten de slagerij. Zoon Leike nam in 1974 de zaak over en zou bijna een halve eeuw het prachtige, maar ook zware slagersambacht uitoefenen.
De ware liefhebber van het zwarte culinaire goud zweert bij Hout-Blerickse balkenbrij. Bij voorkeur gegeten met roggebrood, gebakken appeltjes en stroop. Maar de populariteit in het algemeen zou tanende zijn. Het probleem? De geur die opstijgt, wanneer balkenbrij wordt gebakken. Die is nogal aanwezig en heeft de eigenschap te blijven hangen. Kleinbehuisden kunnen daar moeite mee hebben. Vandaar dat de consumptie terugloopt. De hedendaagse mens is geurenschuw. Zelfs overgevoelig ervoor. Ze kunnen leiden tot klachten zoals migraine. Godzijdank hebben wij er geen last van. Wanneer we een ruimte betreden waar balkenbrij wordt gebakken, loopt ons terstond het water in de mond.
Nu we toch met Arriva naar Hout-Blerick zijn gereisd, lopen we een stukje verder het dorp in. Snuffelshop De Kopere is een mooi verzorgde kringloopwinkel. We hebben geluk. In een bak met 45 toerenplaatjes vinden we een single van Philips. In het originele geel-blauwe hoesje met sterretjes. Het plaatje werd begin jaren zestig onder auspiciën van Jocus op de markt gebracht. Op de ene kant zingt Lieske van Wessel Meuderke Leef. De jonggestorven Felix Peters horen we als we het plaatje omdraaien. Hij brengt een ode aan Zo’n Maedje. De jonge Hannelore Winter – ze was nog een tiener – zong Meuderke Leef op de Leedjesaovend in 1960 naar een gedeelde derde plaats. In de Philips-studio werd het echter gezongen door Lieske van Wessel. Hoe dat mogelijk was? Jocus had vaste vocalisten voor plaatopnames. Zo waren de regels, daaraan werd niet getornd.
Meuderke Leef kwam uit de creatieve koker van tekstschrijver J.
Kaandorp en componist P. Hayemaye. Een jaar later winnen ze de
Leedjesaovend met Zo’n Maedje. Het zijn tamelijk onbekende namen in de
geschiedenis van de Venlose vastelaovend. Hannelore – inmiddels een
respectabele 80-plus – heeft een vermoeden hoe het komt. Het was een Blericks
duo. Ongetwijfeld zal de deelname in Venlo destijds moeilijk hebben gelegen.
Aan beide kanten van de brug welteverstaan.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten