donderdag 21 maart 2024

De Halte XXL van woensdag 20 maart 2024 - Het oorlogstrauma van schilder Pierre van Soest

 - door Sef Derkx - 

De Museumkaart is een zegen. Zeker voor wie de bus heeft gemist en de tijd aan zich heeft. We hebben het Missiemuseum op ons programma staan, maar waren net de laat aan de busterminal bij het station. 




Dus lopen we op deze zondag eerst naar Museum van Bommel van Dam. Er is een interessante expositie te zien, samengesteld uit de collectie Lily en Henk van Mulukom. In de zaal Jacques en Ellen Scheuten. Waarmee we in één adem drie echtparen hebben genoemd, die het Venlose museum genereus bedeelden. Aan de basis van ‘De kunst van het Geven’ ligt de privéverzameling Van Mulukom. Twee jaar geleden werd besloten de collectie met naoorlogse kunst aan het Venlose museum te schenken. De jaren vijftig stonden in het teken van de wederopbouw. De last van de voorbije oorlog drukte zwaar. De vrede wankelde. Er was angst dat de grootmachten aanstuurden op een nieuwe oorlog. Met de inzet van allesvernietigende atoomwapens. De expositie weerspiegelt dit.



We bezoeken de tentoonstelling om werk te zien van de Venlose kunstenaar Pierre van Soest (1930-2001). Hij heeft de oorlog aan den lijve ondervonden. Bij het bombardement van 28 oktober 1944 werd het ouderlijk huis aan de Tegelseweg verwoest. 


Zijn zus Annie kwam om het leven. Enkele dagen na de luchtaanval doet de Nieuwe Venlose Courant verslag van de begrafenis van de slachtoffers: ‘Gisteren moesten, zowel in Venlo-stad als in Blerick, een kleine groep van verwanten en vertegenwoordigers samen komen, die de droeve taak hadden de slachtoffers der jongste luchtaanvallen ten grave te dragen. De omstandigheden maakten het noodzakelijk dat deze plechtigheden zoo sober mogelijk geschiedden. Zij waren daardoor echter een des te indrukwekkender getuigenis van de harde tijden, waarvan deze stadsgenooten de onschuldige slachtoffers moesten zijn. Na afloop der kerkelijke plechtigheid ving de tocht naar de R.K. Begraafplaats aan, die door het voorbijgaan aan de nieuwe verwoestingen een des te beklemmender karakter had.’ 

De veertienjarige Pierre van Soest zal meegelopen zijn in de rouwstoet.  In angst meegelopen, want ieder moment konden de geallieerden bommenwerpers opnieuw opduiken. De tocht ging vanuit de Sint-Martinuskerk over de Tegelseweg naar de begraafplaats. Wat zal er door hem heen gegaan zijn? Het moet traumatisch zijn geweest. Er is een initiatief om in oktober een monument te onthullen met de namen van de dodelijke slachtoffers in Venlo van de serie geallieerde bombardementen op de Maasbruggen. Annie van Soest is een van hen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergants@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten