- door Sef Derkx -
De expeditie vandaag voert ons door Steyl. Bij eerdere bezoeken aan ‘t sjoenste plaetske was ons aan de Kloosterstraat een kapelletje opgevallen. Het blijkt toegewijd te zijn aan Sint-Franciscus. Interessant om er het fijne van te weten. Dus bellen we aan bij het huis pal ernaast. Een schot in de roos, want Henk Maeghs die opendoet blijkt de bouwheer te zijn. Met tussenposen is er vijf jaar aan gewerkt. Op 4 oktober 2019, Werelddierendag, zegende de pastoor van Tegelen de kapel in. Niet geheel toevallig viert de katholieke kerk op deze dag het feest van de heilige Franciscus, de patroon van alle dieren. Een man van wie de legende zegt dat hij met dieren kon praten.
De kapel is met geringe financiële middelen tot stand gekomen. Henk Maeghs is gezegend met twee rechterhanden. Zijn eigen, vrije uren zijn in de bouw geïnvesteerd. Veel materialen werden hem aangeboden door mensen die van het initiatief hoorden. Het mooie glas-in-loodraam is afkomstig uit het gesloopte verzorgingshuis Sint-Martinus, waar Maeghs vijfendertig jaar technisch medewerker was. Het raam stond te verstoffen in de verwarmingskelder. Hij mocht het meenemen. Het is ingemetseld in de achtergevel. De ondergaande zon zorgt voor een prachtige kleurschakering. Op het bakstenen altaar met houten tafelblad staat het beeld van Franciscus. De sculptuur is afkomstig uit het Duitse Brüggen. ‘De eigenaar van het plaatselijke dierenpark had een grote Franciscus-verzameling. Voor de kapel mocht ik dit beeld hebben. Zo is eigenlijk alles voor en na op mijn weg gekomen. Alleen de bakstenen en het cement zijn gekocht,’ vertelt Henk Maeghs.
Expressief is een gekleurd tegeltableau van een pelikaan, die in eigen borst pikt om met het bloed dat eruit stroomt een jongen te voeden. Het ijzeren hekwerk waarmee de kapel wordt afgesloten, is door Maeghs eigenhandig vervaardigd. Erin verwerkt zijn contouren van een uil, hond, konijn en ree. Henk en zijn vrouw Marion zijn dol op dieren en echte natuurvrienden. In tuin hebben ze nestplekken gemaakt voor uilen en andere roofvogels. Het idee is doorgevoerd in de kapel met vlieggaten voor vogels en voor vleermuizen. Vleermuizen zijn nog niet gesignaleerd, maar vogeltjes bouwen er wel hun nest en sowieso komen er veel insecten op bezoek bij Franciscus. Over bezoek gesproken. Maeghs: ‘Eigenaren van wie de hond of kat is overleden, bellen bij ons aan met een foto van hun huisdier voor in de kapel. Het is mooi als de mensen een tijdje later terugkomen en een kaarsje aansteken.’
Mooi verhaal en mooie kapel! Dat kapelletje heb ik ook bekeken toen ik op Steyl was. Franciscus was, net als deze Henk, van vele markten thuis. Zo was hij de 'uitvinder' van onze kerststal. Misschien een idee voor Henk om daarmee iets te doen komende kerst?
BeantwoordenVerwijderen