- door Sef Derkx -
Met lijn 377 gaan we naar Hout-Blerick. De zomer pakt zijn koffers, op kousenvoeten komt de herfst aangeslopen. Je merkt het ’s ochtends. Het blijft langer donker en het is al fris. Als we rond het middaguur uit de bus met airco stappen, is het echter bloedheet. De zomer heeft zich vandaag in volle glorie opgericht. Onlangs werd een nieuwe versie gepresenteerd van Dorpsommetje 't Brook Hout-Blerick.
Een interessante wandeling van zes kilometer door het dorp. Het vouwblad met kaartje en beschrijvingen is gratis verkrijgbaar op verschillende adressen in Hout-Blerick. Zo ook bij Jan Bouten Tweewielers, vlakbij de bushalte Molenkampweg.Augustus was in dagen van weleer een belangrijke maand voor vereerders van Maria. Op de vijftiende werd haar belangrijkste feest gevierd, Maria-ten-hemel-opneming. De kroedwis werd op deze dag in de kerk gewijd. Onweerde het, nam men enkele bloemstengels uit het boeket en wierp die in de kachel of openhaard. Uiteraard onder het bidden van een Weesgegroetje. Het noodweer trok dan weg zonder schade aan te richten.
Een van de eerste tussenstops van de wandeling vandaag is de kapel Onze Lieve Vrouw van Smarten. We vinden het godshuisje in de bebouwde kom aan de Hoverhofweg. Rechts en links van de ingang reiken twee lindebomen naar de hemel. Met ons mobieltje maken we foto’s. Een heer op de fiets is gestopt en vraagt wat ons naar Hout-Blerick heeft gebracht. We zwaaien met het vouwblad van de dorpswandeling en steken de loftrompet over de kapel. We horen dat hier vooral in de examentijd kaarsjes branden. In de Maria uit eigen dorp stellen mensen nog vertrouwen.
De geschiedenis van de kapel voert terug naar het jaar 1919. Leonard Mertens, Haover Naad, is ziek. Hij heeft de Spaanse griep onder de leden. Voor zijn leven wordt gevreesd. De patiënt doet de gelofte een Mariakapel te bouwen als hij weer beter wordt. Haover Naad geneest. Een klein wonder, want in Nederland sterven liefst 38 duizend mensen aan het virus dat de Spaanse griep veroorzaakt. Patiënt genezen, dus staat er een jaar later het neogotische bedehuisje toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Smarten.
We gaan naar binnen. De kapel is wit gestuukt en heeft pilasters en raamkozijnen in verschillende kleuren baksteen. Het gewelf is hemelsblauw met gouden sterren. Achter een metalen hekwerk staat op een altaar een Pieta. Het beeld was oorspronkelijk grijs-wit. Een iets te enthousiaste amateurschilder heeft zich er ooit met verschillende kleuren verf op uitgeleefd.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten