- door Sef Derkx -
Sinterklaas is in ons land. Voor bijna alle kinderen zijn het heerlijke weken. Zijn aanwezigheid is voor ons aanleiding om een interessant beeld van de heilige te gaan bekijken. Het staat sinds enkele jaren in de Sint Michaëlkerk in ’t Ven. Tevoren vertoefde het in de Sint Nicolaaskerk in Genooi.
Sint-Nicolaasbeeld in de Sint-Nicolaaskerk in Genooi (foto De Limburger)
De ‘houten Klaas’ kwam oorspronkelijk uit de Klaoskerk in de Venlose binnenstad. We kennen dit prachtige bedehuis alleen van foto’s en tekeningen uit het Gemeentearchief. Bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog ging het gebouw namelijk verloren.
Exterieur en interieur Klaoskerk met links beeld Sint-Nicolaas (collectie Gemeentearchief Venlo)
In het Venlo aan het einde van de negentiende eeuw leefde Petronella Lampe. Een puissant rijke, alleenstaande dame die begaan was met de Klaoskerk. De weldoenster heeft in de loop der jaren een vermogen gespendeerd aan de verfraaiing van het interieur. In aanloop naar Sinterklaas in het jaar 1891 schonk zij aan de kerk een manshoog eikenhouten beeld van de naamheilige.
Interieur Klaoskerk (collectie Gemeentearchief Venlo)
De sculptuur was afkomstig uit het atelier van Jean Antoin Oor & Zonen in Roermond. Oor senior was een succesvol creatief ondernemer. Op het hoogtepunt van zijn roem waren er meer dan dertig personen voor hem werkzaam. Hij had opdrachtgevers in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland en incidenteel ook in de Verenigde Staten en het voormalige Nederlands-Indië. Het jaar waarin met de trein vanuit Roermond de sculptuur van Sint-Nicolaas in Venlo arriveerde, was voor de kunstenaar een triomfjaar. Eerder in 1891 was hij namelijk door paus Leo XIII tot ridder geslagen in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.
Bij aankomst in Venlo was Sint-Nicolaas nog van blank hout. In het atelier van kerkschilder Guillaume Deumens aan de Kaldenkerkerweg werd het beeld gepolychromeerd. De heilige is afgebeeld met aan zijn voeten een ton met drie kinderen. Het is een verwijzing naar een Franse legende. Drie kinderen waren vermoord door een slager. De boosaard pekelde hun vlees in een ton. Sint-Nicolaas verscheen en bad tot God, waarna de kinderen weer tot leven werden gewekt.
Detail beeld Sint-Nicolaas (foto MeerWolff)
Jaren
geleden hadden we voor een tentoonstelling in het Goltziusmuseum het beeld in bruikleen
gekregen. Na afloop van een rondleiding kwamen twee bloedjes van kinderen bedremmeld
vertellen dat zij als Getuigen van Jehova thuis geen Sinterklaas vierden. Het
sneed me door de ziel.
Herinneringen
te over aan het beeld, tijd dus om weer eens op bezoek te gaan bij
Sint-Nicolaas. We stappen bij halte Goltziusstraat op de bus richting ’t Ven voor
een hernieuwde kennismaking (wordt vervolgd).
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten