- door Sef Derkx -
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn we vreemdgegaan. Nou ja, gereisd met de Duitse vervoerder NIAG. Lijn 92 brengt reizigers van station Venlo naar Straelen en vervolgens verder naar Herongen en Neukirchen. We waren de enige passagiers naar de halte Straelen Landesgrenze, pal voorbij de winkels van de familie Backus. Na overvloedige kerstmaaltijden wilden we een flinke wandeling maken. De laatste meters Nederland hier blijven verwarrend. Het Duits heeft de overhand. Der Kunde ist König. En de grens zelf? Die is er sinds jaren niet meer.
Backus aan de grens, jaren '30 en thans (collectie Sef Derkx)
We dronken cappuccino uit de automaat in de hal van supermarkt Backus en werden aangesproken. Wat ons hierheen had gebracht. De mysterieuze spionagegeschiedenis, die de boeken in is gegaan als het Venlo-Incident? Ook, want het was in feite de epiloog van de Duitse inval op 10 mei 1940. In de tweede helft van jaren dertig vluchtten veel Duitsers naar Nederland. Met de stroom van politieke tegenstanders van de nazi’s en vervolgden kwamen ook medewerkers van de Sicherheitsdienst mee. Ze zochten contact met buitenlandse spionnen, die in het neutrale Nederland actief waren. Een van de infiltranten was Johannes Travaglio, die opereerde onder de schuilnaam dr. Sols.
Hij wist de Britse geheime dienst ervan te overtuigen, dat er een aanslag op Hitler werd beraamd en dat hij de contactpersoon was van de leiders van het complot. De Britse geheime dienst geloofde zijn verhaal grif. Bij café Backus in Venlo zou een ontmoeting plaatsvinden. Het bleek een val. Na een schotenwisseling werden op Nederlands grondgebied de Britse geheimagenten Sigismund Payne Best en Henry Stevens gearresteerd. Ze werden de grens over gesleurd. Hun chauffeur J. Lemmens trof hetzelfde lot. Bij het vuurgevecht was de Nederlandse militair Dirk Klop gedood. Ook zijn lichaam werd door het commando van de Sicherdienst meegenomen. Hitler zou enkele maanden later het Venlo-incident gebruiken als rechtvaardiging om Nederland binnen te vallen. Door de betrokkenheid van Klop was de neutraliteit van ons land geschonden.
Dirk Klop (Dodenboek Venlo/Gemeentearchief Venlo)Het is zoeken naar informatie over het beroemde Venlo-Incident. Uiteindelijk vinden we een bord. Het blijkt verbogen, waarschijnlijk door een onhandige manoeuvre van een chauffeur. In de Tweede Wereldoorlog was op deze plek een van de toegangen Fliegerhorst Venlo. De grote basis van de Luftwalle, gebouwd vanaf oktober 1940. We lopen voorbij een betonnen pilaar en volgen een weggetje. Op zoek naar restanten van gebouwen van het vliegveld (wordt vervolgd).
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten