woensdag 20 november 2024

De Halte XXL van woensdag 20 november 2024 - Een onvermoede plaats delict aan de Schaapsdijkweg

- door Sef Derkx -

Met een ingezwachteld rechterbeen en het consigne vooral veel te lopen, waren we uit Viecuri weggegaan. Medische raad sla je niet in de wind. We besloten tot een extra herfstwandeling. Daarvoor namen we de bus tot aan de halte Karel van Egmondstraat. De steilrand naar beneden ging gemakkelijk. Dus besloten we tot een serieuzere test. Een hobbelig bospad, dat in dagen van weleer in het Venloos ’t Roeëzepaedje werd genoemd. Heden ten dage is het de Schafbosbergweg, meldt Google Maps. Zo’n zestig jaar geleden speelden we hier af en toe. Er werden spannende verhalen verteld van tunnels die op ‘t Roeëzepaedje uitkwamen. Het waren onderaardse gangen naar het Duitse vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Op de Groote Heide lag Fliegerhorst Venlo-Herongen. De grootste militaire basis van de Luftwaffe in bezet Europa. Met de aanleg ervan werd begonnen in het najaar van 1940. Al enkele maanden later stegen de eerste Duitse nachtjagers hiervandaan op om Britse bommenwerpers te onderscheppen, die op weg waren naar het Ruhrgebied.


Jacob Barend (bron website Joods Monument)

’t Roeëzepaedje is in deze tijd van het jaar op zijn mooist. Het in herfsttinten getooide bospad komt uit op de Schaapsdijkweg bij een Mariakapel. Het bedehuisje was oorspronkelijk een wachtpost van de Duitsers. Vandaar de dikke muren. Na de bevrijding onderging het op initiatief van buurtbewoners de metamorfose tot Mariakapel, waarmee dank richting hemel werd betuigd dat men de oorlog had overleefd. Op een steenworp afstand van de kapel ligt het clubhuis van scouting Miguel Pro. Het is gebouwd op de fundamenten van de voormalige Hauptwache met cellenblok van de Fliegerhorst. Kinderen spelen hier nu maar de plek draagt een loden last uit de oorlog, hoorden we van historicus Marcel Hogenhuis. 

We moeten daarvoor terug naar de zomer van 1943. De bezetter had besloten de vliegbasis op de Groote Heide uit te breiden. Joodse gevangenen uit Kamp Vught werden als dwangarbeiders tewerkgesteld in wat Aussenkommando Venlo werd genoemd. Als onderkomen kregen ze een hangar toegewezen, die door Venlonaren werkzaam op het vliegveld bekend stond als De Joeëdekeet. Op zondag 3 oktober 1943 werd de eerste groep Joodse dwangarbeiders afgelost. Onder de nieuwkomers was de 33-jarige Amsterdammer Jacob Barend. Tien dagen na zijn aankomst overleed hij in de Hauptwache aan de Schaapsdijkweg. Marcel Hogenhuis: ‘Alles wijst erop dat Barend die een verdienstelijk amateurbokser was geweest, in het cellenblok zat en door zware mishandeling of nog erger om het leven is gebracht.’       

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten