zaterdag 25 september 2021

Van nul tot nu van woensdag 22 september 2021 - Sluitingsuur horeca vaker discussiepunt

 - door Albert Lamberts -

Het sluitingsuur van de horeca, nu in verband met corona nog aan banden, was onder andere in Venlo vaker onderwerp van gesprek. Pakweg 125 jaar geleden mocht de kastelein in Venlo de knip op de deur doen wanneer de laatste gast al dan niet met zachte dwang de deur uit was gewerkt. Er was geen vastgesteld sluitingsuur.

Ook het in 1885 geopende Café-restaurant Nationaal kreeg te maken met het nieuwe sluitingsuur, evenals aan de overzijde het befaamde Café Germania. Op hun plaats staan nu respectievelijk de ABN AMRO en de ING (foto’s collectie Albert Lamberts). 

We praten dus over het einde van de negentiende eeuw. De toenmalige burgemeester Houben wilde echter duidelijkheid over een sluitingsuur van herbergen, tapperijen en andere voor het publiek openstaande plaatsen en sociëteiten waar drank wordt verkocht. Houben diende daartoe op 18 januari 1897 een ontwerpverordening in. Weliswaar kende Venlo al een verordening, maar die gaf de burgemeester de bevoegdheid om naar eigen inzicht het sluitingsuur te vervroegen of te verlengen en dat was niet rechtsgeldig. Er was echter, zo meende Houben, behoefte om het sluitingsuur in een nieuwe verordening vast te leggen, een behoefte die zich ten zeerste deed gevoelen. In het nieuwe ontwerp bepaalde artikel 1 dat herbergen, tapperijen, enz. van middernacht tot ’s morgens vijf uur gesloten moesten zijn.

Het voorstel van Houben maakte nogal wat los en niet alleen onder de vroede vaderen. Raadsleden Thywissen drong aan op minder willekeur bij handhaving van een sluitingsuur en zijn collega Van Rijn – apotheker en de latere burgemeester – was voorstander van sluiten op het middernachtelijk uur, omdat de dag dan ten einde is en het dan voor iedereen tijd is zich te ruste te begeven, zowel voor de kasteleins als voor de bezoekers. En weer een ander raadslid, Russel, vond dat het sluitingsuur niet van toepassing mocht zijn op sociëteiten als Casino, Prins van Oranje, Fanfare, Harmonie, Jocus, enz. als die eens een concert gaven. Hij vond wel dat de politie strenger de controle op het sociëteitswezen moest uitvoeren, zoodat de zogenaamde groschen- en kwartjessociëteiten niet konden bestaan. Bovendien vreesde Russel  voor de willekeur van een ambtenaar bij invoering van een verplicht sluitingsuur, hetgeen de vrijheid van de burgerij verkort.

In de discussie over het sluitingsuur mengden zich via de Venloosche Courant ook vele burgers, die de bevoogding door de overheid laakten. Zij vreesden als het zo doorgaat eerstdaags ook de particuliere woningen door soortgelijke maatregelen bedreigd zullen worden en zij wensen dat de heren rechtsgeleerden de zaak terdege zullen onderzoeken, voordat de raad een besluit neemt.

Maandenlang werden voors en tegens publiekelijk besproken en hele krantenkolommen gevuld met argumenten voor en tegen. De Venlose raad boog zich in augustus weer over het ontwerp. Van Rijn bleef uit oogpunt van gezondheid vasthouden aan 12 uur als sluitingstijd met een bepaling, dat de burgemeester kon verlengen tot bijvoorbeeld 3 uur.  Ook aan de vreugde dient een einde te komen, aldus Van Rijn.  Rubriekschrijver van de Venloosche Courant Jan van Venlo  schreef: Van Rijn die ziet zo graag dat we allen bijtijds naar ons bedje gaan. De overheid mag de mensen niet teveel aan banden leggen. Men probeert toch ook niet het roken en koffiedrinken te reglementeren, ofschoon dat evenmin goed schijnt te zijn voor de mensen. En, aldus Van Venlo, moest de jeugd zich toch enkele dagen in het jaar kunnen uitkuren.

Raadsleden als Muysers, Mattousch en Gambon waren tegen vaststelling van een sluitingsuur, omdat het vertier in dat geval elders zou worden gezocht.

Uiteindelijk besliste de raad met negen stemmen voor en vijf tegen dat de herbergen, tapperijen, enz. om 12 uur dicht moesten. De politie zou streng toezien op naleving en na een eerste waarschuwing verbaliserend optreden.  Het openingsuur werd bepaald op 6 uur, waarmee de matineuze Venlonaar hopelijk van een te vroege alcoholische versnapering werd afgehouden. ..

De Venlose burger reageerde nauwelijks. Alleen Jan van Venlo greep naar de pen: Intusschen komt het mij onverstandig voor zich in deze warme dagen nog warmer en druk te maken over zaken van geheel zakelijken aard

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten