donderdag 25 mei 2023

De Halte XXL van woensdag 24 mei 2023 - Eerst kloosterterrein, nu ommuurd woonpark: Park Waterloo in Steyl

 - door Sef Derkx -

Jan Kessels van Omroep Venlo vertelde een interessant verhaal. Veelzeggend voor de tijd waarin het speelt, eind jaren vijftig. Met zijn ouders ging Jantje op de fiets van hun woonplaats Panningen via Baarlo naar Steyl.

Prentbriefkaart met luchtfoto van het kloostercomplex Sint-Joseph, jaren dertig (particuliere collectie van Facebookgroep Van Arcen tot Belfeld)

Zodra ze van het veer over de Maas af waren, werd een kruis geslagen en een schietgebed uitgesproken. Het kloosterdorp Steyl was min of meer heilige grond, vandaar. Doel van de expeditie was een bezoek aan twee zussen van moederskant. Zuster Materna en zuster Emmanuel waren van de congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. 

Zuster Materna (collectie Jan Kessels)

Rechts zuster Emmanuel (collectie Jan Kessels)


Prentbriefkaart van het Sint-Josephs Pensionat van de religieuzen, jaren twintig (particuliere collectie van Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld)  

Ze werden in de volksmond de zwarte zusters genoemd, vanwege het zwarte habijt dat ze droegen. In het kloosterdorp woonden ook blauwe en roze zusters. Eveneens zo genoemd vanwege de kleur van hun respectieve habijten. Ze wonen er overigens nog steeds, de blauwe en roze zusters. Terug evenwel naar zwart. In de uitzending van Jan Kessels was ook wethouder Frans Schatorjé uit Steyl te gast. 

Voormalig mortuarium in Park Waterloof (foto Sef Derkx)

Hij vertelde dat op het voormalige kloosterterrein van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid nog ’t liekehuuske stond, het mortuarium. Het was  gerestaureerd, de moeite waard om er te gaan kijken. Met Hemelvaart in aantocht namen we buslijn 66 naar de halte Heyskampstraat.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw voerde de Duitse overheid een politieke strijd tegen katholieke instituties, die de boeken ingegaan is als de Kulturkampf. Kanselier Otto von Bismarck, een conservatieve staatsman van steil protestantse huize, wantrouwde socialisten en katholieken. Kloosterorden en congregaties werden in Duitsland verboden. De religieuzen gingen in ballingschap. Velen vonden een meer dan gastvrij onthaal in het door en door katholieke Limburg. De zusters van de Goddelijke Voorzienigheid vestigden zich vanuit Münster in 1876 in Steyl. 


Prentbriefkaart met kloostervleugel en kapel, jaren twintig (particuliere collectie)

Ze kochten de villa van de weduwe Josephine Moubis-de Rijk. Weldoener Joseph Albers leende de zusters geld. Vanwege deze hulp werd het nieuwe onderkomen het Sint-Josephklooster genoemd. De religieuzen zouden belangrijk worden voor Tegelen. Ze bouwden er een ziekenhuis en scholen. In 1994 verlieten de laatste zusters Steyl. Inmiddels is het voormalige kloosterterrein getransformeerd tot Park Waterloo, een ommuurd particulier terrein. Een bord bij de ingang vermeldt dat het is opengesteld voor bezoekers ‘Tussen zonsopgang en een uur voor zonsondergang’. 


Toegang tot Park Waterloo (foto's Sef Derkx)

De zon schijnt volop, dus gaan we door het toegangshek naar binnen. Op de een of andere manier voelen we ons toch een beetje indringer (wordt vervolgd).

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking:

  1. https://altvenlo.wordpress.com/2016/06/28/de-beschermengel-van-st-joseph/comment-page-1/#comment-63

    BeantwoordenVerwijderen