donderdag 6 april 2023

De Halte XXL van woensdag 5 april 2023 - De hoedenwinkel was gesloten

- door Sef Derkx -

De Koestraat in Arcen is op deze maandagochtend een oase van rust. We waren er enkele jaren geleden al eens tijdens het Scrooge Festival. Er was bijna geen doorkomen aan. Nu hebben we volop kans een van de mooiste straatjes van Arcen goed te bekijken. 

Prentbriefkaart Koestraat, begin vorige eeuw (website Stichting Heemkunde Arcen)

Koestraat, 1960 (website Stichting Heemkunde Arcen) 

Op de website van Stichting Heemkunde Arcen troffen we een prachtige prentbriefkaart aan uit het begin van de vorige eeuw. Het moet toentertijd ook al een belangrijke straat geweest zijn. Anders laat je er geen prentbriefkaart van drukken. Iemand heeft op de voorzijde een kruisje gezet en er ‘Villa nooit gedacht’ bij geschreven. Een humorist op doorreis in Arcen? Helaas, de achterzijde staat niet op de website. Vorig jaar is er een archeologisch onderzoek geweest op de plek waar een Chinees restaurant heeft gestaan. Aangetroffen bodemsporen wijzen op mogelijke bewoning in de vijftiende eeuw. We lopen dus in een straat met statuur.

Protestaffiche (foto Sef Derkx)

Terug naar nu. Hier en daar hangt een affiche van de lokale Werkgroep Wonen met: ‘Woningcrisis in Arcen! Doe er iets aan, Venlo!’ Het komt over als een bevel. In de trant van wij hebben een probleem, gooien het over de schutting en aan jullie om het  op te lossen. Aan een ander raam vraagt een poster aandacht voor een tuincursus van de Hubertinahof. Een natuurlijke, voedende en helende tuin, staat erbij. Interessant, we nemen ons voor er bij een volgend bezoek aan Arcen te gaan kijken.  

















Affiche Hubertinahof (foto Sef Derkx)

Theekoepel, 1960 (website Stichting Heemkunde Arcen) 

Als we de straat aflopen, staan we voor het gerestaureerde, achthoekige theekoepeltje. Het architectonisch pareltje is rond 1760 gebouwd door de eigenaren van het kasteel. Een lange laan die schaduw bood op zomerdagen, verbond Huis Arcen met het theehuisje. Naar verluidt dronken de dames er een kopje thee als de mannen op jacht waren. We zijn het erover eens, echt woke klinkt het niet. Jagende heren en theedrinkende dames. Wel heel rolbevestigend. Maar ja, het is ook de achttiende eeuw. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werd het kasteel niet meer permanent bewoond. Het theehuis raakte in verval. Na enkele decennia restte slechts een deel van één van de muren. De herbouw in 2009 is gebaseerd op slechts één foto van de bouwval. Heden ten dage is het Limburgs Landschap eigenaar van kasteel Arcen en dus ook van de theekoepel.

Hoedenwinkel in Arcen (foto Sef Derkx)

We nemen de bus terug naar Venlo. Onderweg naar de halte bij de Schanstoren doen we een ontdekking. Arcen heeft een prachtige winkel voor hoofddeksels. Hoeden, petten en caps voor dames en heren. Een elegante hoed lijkt ons niet verkeerd, integendeel. Helaas is Hoed van ’t Hof nog gesloten.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e/mail: floddergats@xs4all.nl.

 

1 opmerking:

  1. Fijn dat Sef Derkx de moeite heeft genomen om de bus te pakken en een column over Arcen schrijven in de Limburger. Een ding moet me echter van het hart: de opmerking over de poster van de werkgroep wonen is veel te kort door de bocht. Sef heeft zich voor andere zaken uit de column verdiept in websites maar heeft het in dit geval niet gedaan. Had hij op de website van dorpsraad Arcen gekeken dan had hij verschillende artikelen kunnen vinden over het thema wonen met telkens als uitkomst dat het stokt bij de gemeente Venlo. De frustratie is erg hoog aangezien de jongeren noodgedwongen uit Arcen vertrekken omdat ze geen woonruimte kunnen krijgen. Daarbij komt dat jonge gezinnen geen mogelijkheid hebben om door te stromen naar een grotere woning, deze blijven bezet door senioren. Deze laatste hebben geen mogelijkheid om naar een geschikte kleinere woning te verhuizen omdat ze er niet zijn. Er kan niet gebouwd worden omdat de gemeente niet doorpakt. De gemeente Venlo is de enige die de woningnood in Arcen op kan lossen en het wordt de hoogste tijd dat ze dat ook doet! Niets over de schutting gooien maar jarenlange frustratie is de aanleiding van de poster.



    Groet en een fijne dag!



    Cecile van den Kroonenberg

    Voorzitter dorpsraad Arcen

    BeantwoordenVerwijderen