donderdag 13 juli 2023

De Halte XXL van woensdag 12 juli 2023 - Een zaadeest in Lomm

 - door Sef Derkx -

Deze week is Pessoa onze reisgezel. Wie? De raadselachtige Portugese dichter Fernando Pessoa. Een drankzuchtige handelscorrespondent die zich als een schim door Lissabon bewoog en in 1937 stierf. Zevenenveertig jaar oud. Pas lang na zijn dood werd zijn grootheid erkend. Wat schreef Pessoa in juli 1931? 

Ik heb gefaald in alles, zonder iets te wagen

Zonder iets te doen of iets te zijn

Noch heb ik, in de distels mijner dagen

De bloem geplukt van gelukkige schijn


Plukjes Pessoa lezen en vervolgens naar het voorbijglijdende landschap staren. Het stemt melancholiek. Saudade in de bus van Arriva richting halte Spikweien.
 

Onze bestemming vandaag is de gerestaureerde zaadeest van Lomm. Om er te komen, wandelen we een stukje in zuidelijke richting, naar de Heggerhoeve. Daarmee valt meteen de naam van de familie, die onlosmakelijk verbonden is met dit bijzonder object uit de geschiedenis van de bosbouw. De familie Hegger begon in 1877 met de kweek van grove dennen. Het buigzame hout met grote draagkracht ging onder meer naar de mijnen, waar het diende als stuthout. De jonge dennen werden opgekweekt  uit zaden. Daarvoor waren dennenappels geraapt en gedroogd. Na een tijdje gingen de schubben openstaan en kwamen de zaden vrij. De vraag naar stuthout nam toe.


Hegger liet een zaadeest bouwen, een broeikas waarin de temperatuur hoog oploopt. De dennenappels droogden versneld en het zaad kon dus ook rapper worden geoogst. De unieke zaadeest aan de rand van de Ravenvennen bij Lomm is van het Limburgs Landschap. De kas werd afgelopen maanden minutieus gerestaureerd en kreeg een bijzondere herbestemming als B&B. 


Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld, door wat we erover hadden gelezen. Dus zochten we contact met beheerder Leon van Neer. We waren welkom. De kas ligt achter de Heggerhoeve aan de rand van het bos. Al vanaf een afstandje schittert het glas tussen het dennengroen. De zaadeest bestaat uit een bakstenen gebouwtje, waartegen de kas is geplaatst. Gericht op het zuiden, onder een schuine hoek. Vernuftig, want daardoor krijg je een groot glasoppervlak en wordt de maximale zonnewarmte als het ware gevangen. We mogen binnen kijken. 


Het oog valt meteen op de authentieke werktuigen die hier in het verleden zijn gebruikt. Een dorsvlegel, een hark en een grote bak op pootjes met een bodem van kippengaas waarop de dennenappels werden gedroogd. Uiteraard zijn alle voorzieningen aanwezig, die bij een moderne B&B horen. Met als bijzonderheid een houten Trobolo-toilet, een milieuvriendelijk composttoilet.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten