donderdag 6 juli 2023

De Halte XXL van woensdag 5 juli 2023 - Een vos die naar druiven hapt 'op Steyl'

 - door Sef Derkx - 

Songwriter Bobby Troup schreef in 1946 het iconische Route 66. Hij was met zijn Buick onderweg van Chicago naar LA, waar hij aan de slag wilde als scriptschrijver. Het liedje werd bekend in een uitvoering van the Rollling Stones. Van hun debuut LP uit 1964. We zongen Route 66 mee en droomden van een road trip door de Verenigde Staten.

Decennia later rijden we met lijn 66 van Arriva naar Belfeld. Kicks zijn er onderweg niet, het is een saaie rit. Bij halte Heijskampstraat maken we een tussenstop. Tijdens een eerdere expeditie is ons een gevelreliëf in rood aardewerk opgevallen. Een voorstelling met een vos die naar druiven hapt, maar die het verleidelijke fruit jammerlijk mist. Met de zoom van de mobiele telefoon zien we hoe zeer het ooit stralende reliëf aangetast is door roet en vuil. Een hoogwerker, emmers sop met zachte zeep en een erfgoedminnend persoon zonder hoogtevrees zouden wellicht de glorie van weleer kunnen terughalen.


Het thema van het kunstwerk grijpt terug op een fabel van Aesopus, een Griekse dichter uit de Oudheid. Zijn verhalen over dieren die zich als mensen gedragen, zijn herschreven door de zeventiende-eeuwse dichter Jean de la Fontaine. Een door peilloze honger geplaagde vos is een wijngaard binnengeslopen. De druiven lachen hem toe, zoals het zo mooi heet. Hij reikt ernaar met begerige bek, maar dikke pech. De trossen hangen te hoog. Om voor zichzelf de teleurstelling te verwerken, roept hij: ‘De druiven zijn zuur.’ Met andere woorden, als ik erbij had kunnen komen, had ik ze toch niet gegeten. Een drogredenering die welbekend voorkomt.

Piet Peters aan het werk op het atelier van Russel Tiglia, 1948 (van Wikipedia)

Het reliëf is vervaardigd in de Tweede Wereldoorlog door de Tegelse kunstschilder, keramist en beeldhouwer Piet Peters (1889-1950). In een voormalige dakpannenfabriek aan de Industriestraat in Tegelen had hij het atelier voor sieraardewerk Petri. Er werden religieuze sculpturen gemaakt, zoals Heilig Hartbeelden. Er was destijds een grote markt voor in het door en door Roomse Limburg. Petri bracht ook sierfiguurtjes voor het interieur op de markt, zoals sprokkelvrouwtjes, danseresjes, vissers en dieren.


Stand van Petri Keramiek op nijverheidstentoonstelling in Tegelen (foto met dank aan Heemkundige Kring Tegelen)

Het gevelreliëf met de vos was een cadeau voor het bevriende gezin Vossen. Een creatie met een vos in de hoofdrol is een toepasselijk geschenk voor vrienden met de familienaam Vossen, moet de kunstenaar hebben gedacht. Het reliëf bleef enkele jaren opgeslagen. Het kreeg na de Tweede Wereldoorlog zijn huidige prominente plek aan de zijgevel van het voormalige huis annex sigarenfabriekje van Vossen aan de Roermondseweg.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten