donderdag 26 oktober 2023

De Halte XXL van woensdag 25 oktober 2023 - Wandelen over 't Heksepaedje met Halloween in aantocht

 - door Sef Derkx -

Vandaag wandelen we over een bospad met een wat mysterieuze naam. 't Heksepaedje loopt van de Stalbergweg omhoog naar de Casinoweg. Nu is het vooral een wandelpad met een schitterend uitzicht op een vijver. Ooit zwoegden hier fietsers moeizaam naar boven. Vaak waren het gehaaste leerlingen van het Marianum. 't Heksepaedje was een zogenaamd olifantenpad. Een kortere weg, in dit geval naar school. Je moest echter wel over een goede conditie beschikken om fietsend boven te komen. De helling was zo steil dat je meestal na de tweede draai af moest stappen.

Foto van Google Maps, bij de rode pijl gaat het omhoog over 't Heksepaedje

We zijn uitgestapt bij de bushalte Karel van Egmondstraat en lopen terug naar de Stalbergweg. Na café ‘t Gildehoes en het huis ernaast volgt een groenstrook. Bijna op het einde ervan is de toegang tot t Heksepaédje. Een naam als uit een sprookje, maar wat is het verhaal erachter? Huisden aan Stalberg ooit heksen? Heeft het wellicht iets van doen met de nabijgelegen Galgenberg?

Totaal en detail van H. Geest Straet vestingplattegrond Bleau, midden 17e eeuw (collectie Gemeentearchief Venlo)

Hoogstwaarschijnlijk niet. In tegenstelling tot Roermond en zijn heksenwaan zijn uit Venlo nauwelijks heksenprocessen bekend. In 1614 ging het gerucht dat ene Berbken Vreesen van de Heilige Geeststraat een heks zou zijn. Ze werd gearresteerd en vastgezet. Haar man Henrick van Nieuwkercken eiste haar vrijlating. Ze zou door buurtgenoten onterecht zijn beschuldigd. De schepenbank vroeg om nieuwe bewijzen en getuigen. Niemand kwam opdagen om haar te beschuldigen. Berbken Vresen werd op onzachtzinnige wijze ondervraagd, maar bleef ontkennen. Ze moest worden vrijgelaten. De voorzitter van de schepenbank, de scholtis, draaide persoonlijk op voor de kosten van het proces en de gevangenhouding. Die bedroegen honderd en twintig gulden, destijds een grote som geld. Hierbij waren ook de uitgaven inbegrepen voor de kaarsen waarmee de cel was verlicht, het geld uitgegeven aan de maaltijden van Berbken en aan het loon van de gerichtsbode en de bewakers.

Afgraving Hecker (met dank aan Peter Vostermans)

Terug bij het 't Heksepaedje. De sprookjesachtige naam is vermoedelijk ontsproten aan de fantasie van kinderen. Het bospaadje is bij oudere buurtbewoners namelijk bekend als Heckerpaedje of Heckerspadje. Waar nu de groene wijk Aan de Bronnen is, was tot 1959 de afgraving van de firma Hecker. Er werd zand en grind gewonnen. Vooral in de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was de behoefte eraan groot. Navraag leert ons dat het paadje ook het Gubbelspaedje of het Paerdepaedje werd genoemd. Een officiële naam heeft het echter niet. Vandaar dat wij met Halloween in aantocht de voorkeur geven aan 't Heksepaedje.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten