vrijdag 6 oktober 2023

De Halte XXL van 4 oktober 2023 - De straatnaambordjes van de Puteanusstraat en Goltziusstraat hangen al 140 jaar op de verkeerde plek

 - door Sef Derkx -

Een advies. Reis je vanuit Arcen met lijn 83 naar Venlo, zoek dan een zitplaats met vrij zicht op de Barbarakapel en lindeboom bij Lomm. Mooier wordt het niet onderweg. In Venlo stappen we uit aan de Goltziusstraat. In 1883 moest de gemeenteraad een voorstel bevestigen tot naamgeving van nieuwe straten. Een hamerstuk. De Goltziusstraat zou lopen van de Maaskade tot aan de Parkstraat. De Puteanusstraat ‘van den Hamburger-Singel tot den Parkstraat’. Hamburger-Singel is heden ten dage de Deken van Opensingel. De raad stemde in met het voorstel. Wat gebeurde? De ambtenaar belast met het aanbrengen van de bordjes verwisselde deze. Een maandagochtend wellicht? Puteanusstraat werd Goltziusstraat en omgekeerd. Hilariteit alom en de toezegging van de burgemeester dat het zou worden hersteld. We zijn inmiddels 140 jaar verder. 

Venloosch Weekblad 17 februari 1883

We worden verwacht in het Goltzius Gebouw, kortweg ‘Het Goltzius’ genoemd. Ten nadele van Erycius Puteanus dus. Nu we toch met namen stoeien. In het gemeentelijk monument is Co. de Cultuurontwikkelaar gevestigd, tot voor kort Kunstencentrum Venlo geheten.

Stadsbouwmeester en architect Johan Kayser (met dank aan Adri Gorissen)

Het pand is een schepping van architect Johan Kayser. In 1881 leverde hij het ontwerp in voor een school voor lager onderwijs met een onderwijzerswoning. Twee jaar later ging de school open. Kayser was in 1873 benoemd tot stadsbouwmeester. Zijn voornaamste opdracht was de regie te houden over de stadsuitbreidingen, die volgden op de sloop van de vestingwerken. Hij was ook betrokken bij de ingrijpende restauratie van het stadhuis tussen 1879 en 1885. Een waar hoofdpijndossier.

Bouwtekening, 1881 (collectie Gemeentearchief Venlo)

Terug naar ‘Het Goltzius’. Oorspronkelijk was het een school voor openbaar lager onderwijs met als hoofdonderwijzer August Mostart. Vandaar de dialectnaam Mostartschoeël. Regelmatig lezen we verontrustende berichten over de grootte van klassen in het basisonderwijs. Sla je echter de Venloosche Courant van 17 mei 1902 digitaal open via Delpher, lees je dat in de school van Mostart een onderwijzeres een klas heeft, waarin liefst 84 kinderen zitten: ‘waar hoogstens 54 kinderen kunnen en mogen zitten!’  

Venloosche Courant, 17 mei 1902

Rij wachtenden voor distributiebonnen, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog (collectie Gemeentearchief Venlo)  

Een sprong in de tijd. In 1950 komt de MTS in het gebouw, de Middelbare Technische School. Acht jaar later verdwijnen die afkorting en naam en wordt het HTS, Hogere Technische School. Aan het onderwijs zelf verandert weinig tot niets. Afgestudeerden mogen zich voortaan ingenieur noemen. Vier jaar nadat de HTS is verhuisd naar nieuwbouw aan de Laaghuissingel, komt in de school het Goltziusmuseum. De voorloper van het Limburgs Museum.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten