woensdag 19 juni 2024

Van nul tot nu van woensdag 12 juni 2024 - Opa woonde nog binnen de stadsmuren (4)

- door Albert Lamberts -

Bestuur der Registratie en Domeinen. Ontmanteling der Vesting Venlo. Openbare aanbesteding.

De ontvangere der Registratie en Domeinen te Venlo, zal op Dinsdag den 9den October 1877, des middags ten 12 ure in het koffiehuis “de Fontein”, van de kinderen Bours aldaar, in het openbaar en onder voorbehoud van hoogere goedkeuring AANBESTEDEN het maken van een gemetseld riool onder den weg in het verlengde der Lomstraat enz. enz.

De Roermondsepoort had al plaats moeten maken voor een viaduct voor de spoorlijn (collectie Albert Lamberts)

Door middel van opvallende, publieke kennisgevingen werden geïnteresseerden opgeroepen in te schrijven op werkzaamheden als gevolg van de ontmanteling van de Vesting Venlo. De aanpak van deze zo nodige werkzaamheden om de stad lucht, licht en ruimte te verschaffen verliep nogal traag, ook al omdat het stadsbestuur zich niet al te daadkrachtig toonde. Toen bovengenoemd affiche werd verspreid was het meer dan tien jaar geleden dat Venlo feest had kunnen vieren, omdat zijn vestingstatus was opgeheven, zodat de noodzakelijke uitbreiding van de stad ter hand genomen kon worden.

Het affiche vermeldde verder: … het doen van de hiervoor benoodigde ontgraving en aanvulling en het opbreken en herleggen der keibestrating op een deel van genoemden weg.

N.B. De te verwerken hoeveelheden bedragen onder anderen ongeveer…  en dan volgt een opsomming van metselwerk en hoeveelheid nieuwe steenen, 1750 kubieke meter grondwerk en 600 vierkante meter bestrating opbreken en herleggen. Verder werden de ‘spelregels’ tot in detail vermeld.

Op maandag 8 October 1877 konden gegadigden nog enkele aanwijzingen tegemoet zien.

 

Enkele jaren eerder was er in Sociëteitslokaal Amicitia van de weduwe Tielens aan de Markt in Venlo een openbare veiling van percelen gelegen net buiten de voormalige vestinggrenzen. Leonardus Beijerinck, ontvanger der Registratie en Domeinen, bood namens de Nederlandse staat de grond aan, die vrij zou komen na de toen nog niet voltooide ontmanteling van de vestingwerken. Uiteraard meldden zich in Amicitia welgestelde Venlonaren zoals Eduard Receveur, Antoon Receveur, Willem Berger, Julius Thijwissen, Antoon Verzijl, Theodoor Goossens en Eugène Haffmans. Veilingmeester was notaris Jacob Canoij, die 26 kavels in de aanbieding had.

De kopers – de kavels vonden gretig aftrek en de prijs overschreed vrijwel steeds de inzet – moesten zich aan tal van regels conformeren als zij hun pas verworven perceel gingen bebouwen. De gemeente Venlo had bij diverse voormalige vestingsteden zoals Delft, Deventer, Utrecht, Breda en Maastricht haar licht opgestoken welke regels, voorwaarden en aanbevelingen zij hanteerden ten aanzien van nieuwe bebouwing.

Zo schreef het Venlose college een brief naar de collega’s in Utrecht: … zoude het ons bijzonder aangenaam wezen een exemplaar van de door Uwe gemeente vastgestelde verordening op het bouwen  enz. te mogen ontvangen. Ons vleiende dat UEdelAchtbaren niet ongenegen zullen zijn aan dit verzoek te voldoen…

Verzekering onzer bereidwilligheid tot wederdienst…

Volgende keer: Plicht jegens voorgeslacht (slot)

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlambers@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten