- Sef Derkx -
Met Sint-Jan in het vizier aten we een van de laatste keren dit jaar asperges. Er kwam een klassieker op tafel: cocktail Prins Willem-Alexander. Een iconisch voorgerecht gecreëerd in 1967 bij hostellerie De Hamert door chef-kok Herman van Ham. Het is een combinatie van asperges met kipfilet, sinaasappelpartjes, geslagen room, sherry, kerriepoeder en gembersiroop. De introductie van de culinaire creatie trok massale media-aandacht. De cocktail ging in die dagen de hele wereld over. In het kielzog ervan eveneens de namen van Herman van Ham en De Hamert.
Met Sint-Jan in het vizier aten we een van de laatste keren dit jaar asperges. Er kwam een klassieker op tafel: cocktail Prins Willem-Alexander. Een iconisch voorgerecht gecreëerd in 1967 bij hostellerie De Hamert door chef-kok Herman van Ham. Het is een combinatie van asperges met kipfilet, sinaasappelpartjes, geslagen room, sherry, kerriepoeder en gembersiroop. De introductie van de culinaire creatie trok massale media-aandacht. De cocktail ging in die dagen de hele wereld over. In het kielzog ervan eveneens de namen van Herman van Ham en De Hamert.
De geschiedenis van de horecazaak gaat terug naar 1948, als Jan en Lies Grothausen met zoon Jan en schoondochter Roos het hotel-café-restaurant Robijns in Wellerlooi overnemen. Ze blazen de wat ingedutte uitspanning aan de rijksweg Venlo-Nijmegen nieuw leven in.
Het echtpaar had tevoren leiding gegeven aan hotel Wilhelmina en hotel het Zwijnshoofd in Venlo. Lies Grothausen had er naam gemaakt als kokkin. Topgerechten in de beginjaren waren gebraden kip, paling in het groen en zwezerik met parmaham en tomaten. In 1954 komt Herman van Ham in dienst als assistent. Hij was werkzaam geweest in het National in Venlo. Niet lang na zijn aantreden in de Hamert neemt hij de scepter over van madame Grothausen. Tot aan zijn pensionering zal hij leiding geven aan de keukenbrigade. Hij is één van de eerste koks in Nederland die een Michelinster krijgt en deze liefst 27 jaar weet te behouden. Velen kennen hem als Mister Asperges. Tijdens zijn loopbaan verwerkt hij vele duizenden kilo’s van het witte goud.
Hoe zou het
etablissement er heden ten dage bij liggen, vroegen we ons af. De zaak ging
eind 2018 dicht. Initiatieven voor huisvesting van arbeidsmigranten leden
schipbreuk. Een nieuwe eigenaar bedacht een ander concept, een zorghotel voor
senioren. Het plan circuleert waarschijnlijk nog ergens in ambtelijke molens.
Op de maandagmorgen van ons bezoek is er geen leven op de geboortegrond van de
cocktail Prins Willem Alexander. Het pand is overwoekerd met groen. Een bordje
bij de ingang van het voormalige hotel waarschuwt voor een gevaarlijke,
bijtgrage hond. We spitsen onze oren, maar horen geen geblaf. Bij de entree van
het restaurant spieden we door raampjes naar binnen. De ooit riante eetzaal
ligt er troosteloos bij. Meubilair staat gestapeld, nergens is ook maar iets
van een activiteit te bespeuren.
Het bord met het welbekende logo van De Hamert
beweegt zachtjes op de wind. Het is wachten op een nieuwe, frisse wind voor het
bedrijf.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten