donderdag 17 november 2022

De Halte XXL van woensdag 16 november 2022 - De Manufactuur

 - door Sef Derkx - 

Het wordt een gecombineerde Blerick-expeditie. Heen met de trein, terug nemen we de bus. Waarom station Blerick? Uit een reizigersonderzoek bleek dat het het minst gewaardeerde station van Limburg is. De bevraagden hebben gelijk. Honderd procent. Het desolate station is mooi van lelijkheid. Daarom ons klemmend advies erheen te reizen. Bijna overal is de treurnis weggepoetst, zo niet op station Blerick. Hoe lang echter nog?




De plannen voor het aanpalende Kazerne Kwartier lijken te worden gerealiseerd. Op internet staan visualisaties. Die artist impressions worden alleen bevolkt door jonge, blije mensen die goed gekleed en gecoiffeerd zijn. We denken dan terstond aan cappuccino met havermelk. De altoos groeiende bevolkingsgroep van de filterkoffie, die bekend is met kunstgebitten, steunkousen en andere hulpmiddelen, ontbreekt op de tekeningen. Station Blerick zal voor de jonge, blije bewoners van het Kazerne Kwartier in de toekomst ongetwijfeld opgefrist en opgevrolijkt worden.


Maar goed, station Blerick is slechts een welkome bijvangst van de expeditie op deze  herfstdag. We wilden graag het nieuwe redactielokaal van De Limburger zien. Het is gevestigd in De Manufactuur, een voormalige hal van meubelfabrikant Leolux. De ooit anonieme doos aan de Kazerneweg is getransformeerd tot een oogstrelend gebouw. Het ligt recht tegenover De Dansende Olifant, ooit het militair hospitaal. Het rijksmonument verrees ruim honderd jaar geleden op het kazerneterrein. De Dansende Olifant en Manufactuur vormen een interessant architectonisch contrast.


De bakstenen gevel van de voormalige fabriekshal is vervangen door glas en kunststof. Om het zonlicht te weren, zijn ruim 250 verticale lamellen geplaatst. Ze zijn niet recht toe recht aan, maar stuk voor stuk een kwart slag over de lengte verbogen. Het zorgt voor een bijzonder effect. Als je van de andere kant van de straat aan komt lopen, zie je niet goed wat erachter schuil gaat. Loop je er langs, kun je naar binnen kijken. We hebben waardering voor de gestileerde letters, die een naam vormen op een gebouw. Onze favoriet in Venlo?


Huize St. Jan aan de Van Cleefstraat. Ook mooi was V.V.V. op het kassahuisje van De Kraal. Nu komt er De Manufactuur bij, boven de ingang van het bedrijvengebouw. De langgerekte letters sluiten mooi aan bij de verticale lamellen. O ja, we kwamen dus voor het redactielokaal. Het ziet er  functioneel uit. Een mooie werkplek. Compleet met het tafelvoetbalspel uit het redactielokaal aan de Prinsessesingel.   


 Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 
   

 

 

     


Geen opmerkingen:

Een reactie posten