donderdag 10 november 2022

De Halte XXL van woensdag 9 november 2022 - Kleine revolutie in Ald Weishoès.

 - door Sef Derkx -

Blerick is vandaag het doel van De Halte. Een korte reis, dus is er eerst tijd voor nog een bestemming. We gaan naar het Ald Weishoès. Het karakteristieke pand is  gerestaureerd en verduurzaamd. De officiële opening zou eind september zijn. Korte tijd tevoren was er een lekkage, vloeren en plafonds waren drijfnat. Het leed is inmiddels geleden. De opening is nu op de Elfde van de Elfde.

Ald Weishoès, 2022 (foto Sef Derkx)

De muurankers in de karakteristieke frontgevel geven het jaar 1611 aan. In voorbije eeuwen heeft het pand onder meer onderdak geboden aan scholen, een opvang voor armen en zieken en een huis voor wezen en senioren. De laatste decennia was het thuisbasis voor verschillende verenigingen. 

Prentbriefkaart uit de jaren '30 (met dank aan Piet Braem)

Vanaf dit najaar krijgt het een gecombineerde functie als hostel, studentenhuis, stadsherberg en huis van de wijk. Joost Reijnen is de architect van de verbouwing. Centraal in zijn plannen stond de situatie zoals die in 1926 was ontstaan. Ook toen had het Ald Weishoès een metamorfose ondergaan. Het was deels gesloopt, verbouwd en uitgebreid. Architect Jules Kayser koos voor een eigentijdse vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School.


Voor en tijdens de grootscheepse verbouwing van 1926 en in de winter van 1942 (foto's met dank aan Piet Braem)

Enkele weken geleden waren we in het Ald Weishoès en deden in de middeleeuwse kelders een mooie ontdekking: wandschilderingen van een beatkelder uit de jaren zestig. Met een stadsgezicht geïnspireerd op Parijs en Venlo. Maar ook skeletten en doodshoofden. Relicten van de jeugdcultuur uit die interessante periode zijn in Venlo uiterst zeldzaam. Fred Plöenes reageerde op een Facebook-bericht. Hij is decennia lang in het Ald Weishoès gekomen. In het begin als bezoeker, later als tafeltennistrainer en bestuurslid. De bijzondere kelder heette De Soos en hij was er DJ: ‘De apparatuur was in elkaar gezet door de Technische Hobby Club, die op de zolder van het Ald Weishoès zat. Het was houtje-touwtje werk. Een niet geaarde microfoon die soms onder stroom stond en een draaitafel waarop je alleen singles en EP’s kon draaien. Ze waren aangesloten op een buizenversterker.’





De kelder onder het Ald Weishoès was in de jaren '60 De Soos. De wandschilderingen zijn goddank bewaard gebleven. Na bijna zestig jaar is Fred Plöenes er terug (foto's Sef Derkx)  

Op zondagmorgen na de mis in de Jongerenkerk stroomde De Soos vol. ’t Höfde zich, op zijn Venloos gezegd. In de vroege avonduren meldden zich tieners in de leeftijd van veertien tot zestien jaar. Jongens en meisjes samen. Dat op zich was al een kleine revolutie in die tijd. Leider Jan Mans hield een oogje in het zeil. Kom uit de bedstee mijn liefste, was destijds een hit. Als het plaatje werd gedraaid, moest het af. Mans vond het te expliciet. Tja, het waren andere tijden. Maar nu op naar Blerick.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Tip: Op zaterdag 12 november is er tussen 11 en 16 uur open dag in het Ald Weishoès.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten