donderdag 24 november 2022

De Halte XXL van woensdag 23 november 2022 - Kazerneterrein of Luchtkastelenterrein?

 - door Sef Derkx -

Het geheugen opfrissen. We zijn in Blerick en hebben De Manufactuur aan de Kazernestraat bezocht. Het kantorengebouw is gevestigd in een fabriekshal van Leolux. Daarmee noemen we een topmerk in meubelland. 



Uit catalogus 1958 (archief Leolux, Blerick)

Na de Tweede Wereldoorlog beginnen de broers Ton en Jan Sanders de Zuid-Nederlandse Clubmeubelfabriek. In 1949 komt de eerste catalogus uit met klassieke, gecapitonneerde fauteuils en zitbanken. Eind jaren vijftig ondernemen de broers een autoreis naar Italië, waar ze in contact komen met een fabrikant van moderne meubels. Het markeert het begin van een omwenteling. Ontwerper Harry de Groot komt in dienst. Naast de klassieke modellen, profileert men zich met een op Italië geïnspireerde collectie. Het merk Leolux wordt ingevoerd, de oorspronkelijke bedrijfsnaam raakt op de achtergrond. De catalogus van 1959 is modern vormgegeven. Gewaagd voor die tijd. Van de ingeslagen koers wordt niet meer afgeweken. Leolux is op het gebied van modern design een regionale koploper.

Omslag catalogus 1959 met de merknaam 'leolux'  (archief Leolux)

We zijn in Blerick, dus waarom niet wandelen over het kazerneterrein? De gemeente kocht het in 2006 van Defensie en dacht goud in handen te hebben. Prachtige plannen voor een nieuwe invulling werden met tromgeroffel gelanceerd: een onderwijsinstelling, casino, hotel, voetbalstadion, bioscoop. Met als klap op de vuurpijl een kabelbaan vanuit de binnenstad naar het Kazerneterrein. 


Artist impression van de kabelbaan vanuit de binnenstad naar het Kazernekwartier (website gemeente Venlo) 

Het bleken luchtkastelen. Een jaar of acht geleden gingen we naar een presentatie van de stadionplannen. Bij de maquettes was er een van een stadion met evenementencentrum in een hoefijzervorm met vrij zicht op de Maas. Ons geel-zwart hart maakte een huppeltje. Ook dit plan sneuvelde echter. VVV voetbalt nog steeds in De Koel. Zoals het er nu voorstaat komt op het Kazerneterrein een nieuwe woonwijk, vooral gericht op 25- tot 40-jarigen. Met horecavoorzieningen, maar zonder al te uitbundig nachtleven in de verschillende etablissementen.


Het nieuwe, futuristische VVV-stadion werd een luchtkasteel (website L1)

Impressie van de nieuwe woonwijk Kazernekwartier (copyright bureau West 8)

Tot slot het stervormige Fort Sint-Michiel uit 1641. In 2010 worden delen ervan  blootgelegd. Archeologen zijn enthousiast, de restanten zijn bijzonder voor Nederland. Het is een van de weinige door de Spanjaarden gebouwde forten. Er worden plannen ontwikkeld voor een Archeopark, dat drommen toeristen zal trekken. Het blijkt eveneens een luchtkasteel. De fortresten hebben een minder prominente rol gekregen in de huidige plannen. De rijksmonumentale appèlplaats blijft onbebouwd en wordt het vertrekpunt voor een ‘wandelrondje fort’ langs enkele verdedigingsmuren, een gracht en aarden wal.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten