woensdag 27 september 2023

De Halte XXL van woensdag 27 september 2023 - Godfried Bomans in Arcen

 

Wachten op lijn 83 in Arcen. We hebben tijd om bij De Schans de informatieborden te lezen over het vestingwerk. Maar vooral om te genieten van het uitzicht stroomopwaarts over de Maas. Een kanon staat in dezelfde schootsrichting opgesteld. Naar ‘die van Venlo’. Geen toeval. In onze rug torent het appartementencomplex La Tour Meuse omhoog.

Tot in de jaren negentig stond hier het Maashotel, een schepping van de Venlose architect Piet Leusen. Voor velen dé plek in de wijde omgeving om te dineren of gewoon een kopje koffie te drinken. De onderneming had een ongekende uitstraling. In 1995 verscheen in Dagblad De Limburger een reportage met als sombere kop  Arcen treurt om zijn Maashotel. 


Het geliefde etablissement zou niet mogen verdwijnen, was de heersende opinie. Helaas. Geld regeert de wereld, dus ook Arcen. Het Maashotel verdween, appartementenmonstrum La Tour Meuse verscheen. Een verstandige keuze, volgens de toenmalige burgemeester. Tja. Op YouTube circuleert een filmpje over de sloop. Je hart breekt als je de beelden ziet.


In 1965 glorieerde het Maashotel nog en hoogstwaarschijnlijk heeft de bekende schrijver Godfried Bomans hier gelogeerd. In Elseviers Weekblad van 4 augustus van dat jaar doet hij verslag van een meerdaags verblijf in Arcen. Wat is de grootste attractie van de plaats? Dat er niets gebeurt! Volgens Bomans waakt men er: ‘tegen versieringen, feesten, braderies, verlichtingen en andere evenementen, waarmee elke stad in ons land de andere tracht te overtroeven.’ Einde citaat. De toeristen die in Arcen verblijven, genieten van een sfeervol dorp dat kalmpjes zijn gang gaat. De heer Miedema komt de eer toe dat Arcen zijn karakter heeft behouden en zichzelf is gebleven. ‘God zij geloofd en geprezen! Ik ben blij dat Arcen er is,’ oreert Bomans.


De oud-journalist Johan Miedema, beheerder van jeugdherberg De Hamert, was voor de Tweede Wereldoorlog de drijvende kracht achter de oprichting van de plaatselijke V.V.V. Het eerste kantoortje was gehuisvest in de woning van Miedema bij De Schans. Begin jaren vijftig werd mede op initiatief van hem een promotiefilm in zwart-wit gemaakt Door Arcen’s schone dreven. Ook deze bijna veertig minuten durende documentaire staat op YouTube. Met dank aan het Limburgs Museum. Kijk er vooral naar. Het is hartverwarmend. We volgen het echtpaar Stocks dat met de bus van de Zuid-Ooster in Arcen arriveert. In hotel Cox krijgen ze een welkom, een koninklijk echtpaar waardig. Het is het begin van een onvergetelijke vakantie in Noord-Limburg.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten