donderdag 9 november 2023

De Halte XXL van woensdag 8 november 2023 - Kerken in Genooi

 - door Sef Derkx/beeldmateriaal Jos Symons -

We kregen de vraag waarom we voor De Halte nog niet in Genooi waren geweest. Voor suggesties staan we altijd open, dus reisden we naar de halte Karbindersstraat.

 


Van daaruit wandelden we naar de Witte Kerk, in 1949 in gebruik genomen als noodkerk en multifunctioneel parochiehuis van de Sint-Nicolaasparochie. Voorheen gingen de gelovigen voor de mis naar het kapelletje van Genooi. In de Mariamaanden mei en oktober was het er zo druk, dat het restaurant van de nabijgelegen speeltuin Ons Buiten als hulpkerk werd gebruikt. 

Het wereldse restaurant werd op zondagmorgen in alle vroegte getransformeerd tot een sacrale ruimte. Met gordijnen werd het buffet met tap aan het zicht onttrokken. De comfortabele rieten stoelen dienden als bidstoelen. Omstandigheden die niet ideaal waren, dus gaf het kerkbestuur architect Jules Kayser in 1947 de opdracht een parochiehuis te ontwerpen met een zaal die als noodkerk dienst kon doen. De geraamde bouwkosten bedroegen iets meer dan een kwart miljoen gulden. Al gauw na de start van de bouw stuitte men letterlijk op een probleem: een instabiele leemlaag. Dure funderingsputten bleken de oplossing.

Zondag 10 september 1949 werd de Witte Kerk ingezegend. Tevoren was in Ons Buiten nog een laatste mis. Vervolgens trok men in processie naar het nieuwe  gebedshuis. Het kerkbestuur gaf in 1955 aan architect P. Weegels de opdracht om een definitieve parochiekerk te ontwerpen. 

Na fors gesteggel over de kwaliteit van zijn ontwerpen bedankte hij voor de eer. De in Venlo geboren architect Gijs Joost van der Grinten kreeg de vraag of hij een kerk kon ontwerpen, die zowel streekeigen als vernieuwend zou zijn. In 1959 presenteerde hij een ontwerp met een exterieur en interieur die ongebruikelijk waren. De eerste steen voor de Sint-Nicolaaskerk werd op 9 april 1961 gelegd. Kerstavond van hetzelfde jaar namen de parochianen de kerk in gebruik. Het sobere, bakstenen gebouw tegenover de Witte Kerk was uitgesproken modern voor die tijd. 





Veel mensen associeerden het zelfs niet met een kerk. Daardoor riep het weerstand op. Kenners en liefhebbers apprecieerden het gebouw echter vanwege zijn cultuurhistorische en architectonische waarden. Het is een geslaagd voorbeeld van experimentele kerkenbouw uit de jaren zestig. Sinds 2013 heeft het zelfs de status van rijksmonument. Hoe bijzonder ook, de kerk is alweer enkele jaren geleden aan de eredienst onttrokken. De Sint-Nicolaaskerk is een opslag voor kozijnen. De Witte Kerk uit 1949 is momenteel onderdeel van het Huis van de Wijk. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten