donderdag 23 november 2023

De Halte XXL van woensdag 22 november 2023 - Op bezoek in het atelier van Loepy Elaine

 - door Sef Derkx -

Het is een cliché van formaat. In een museumzaal verzucht een bezoeker staande bij een abstract schilderij, dat zijn kind van vier dit ook kan. Maar stel nu dat een meisje van precies die leeftijd zo’n doek vervaardigt. Uit zichzelf. Een abstract schilderij, sprankelend van kleur en door compositie. En dat hetzelfde kind als tiener prachtig handen tekent. Gedetailleerd en realistisch. En weer later een afgebrande lucifer die bedrieglijk echt lijkt. Dan kan het zo maar gebeuren dat we op een regendag in november in haar atelier zitten.

Kunstenares Loepy Elaine heeft haar creatieve domein in een voormalige scooterwinkel aan de Bolwaterstraat in Q4. Ooit was deze wijk bestemd om een Venloos Montmartre te worden. In het atelier vallen meteen enkele schilderijen op. Het zijn precieze portretten in donkere tinten tegen een nog donkere achtergrond. Opgehoogd met sierlijke details in goud. Mysterieus en verleidelijk.


Het oeuvre van een aanstormend schilderstalent met nog niet veel jaren op de teller, is natuurlijk nog niet groot. Op de vloer liggen enkele schetsen ontstaan tijdens een maandenlange Europese tour die Loepy Elaine dit jaar heeft gemaakt. Met de camper Pablo en als trouwe reisgezel Lou, een naaktkat van het ras Sphinx. 


In voorbije eeuwen maakten kunstenaars en schrijvers vanuit Nederland vaak een grand tour, een inspiratietocht langs de belangrijkste klassieke monumenten in Europa. Met brieven hielden ze het thuisfront op de hoogte. Dit deed bijvoorbeeld ook de Venlose humanist Puteanus (1574- 1646) tijdens zijn grand tour. Brieven worden in de huidige tijd nauwelijks nog geschreven. Maar daarom niet gejammerd, blogs gelukkig wel. Loepy Elaine schreef er vijftien. Tussen de regels door over de reis als zoektocht naar zichzelf. Maar vooral over plekken die belangrijk zijn voor haar als kunstenares. De tour bracht haar onder meer naar Auvers-sur-Oise. Vincent van Gogh verbleef hier in 1890, tijdens de laatste maanden van zijn leven. Het was een bijzondere ervaring om in 2023 door dezelfde straten te lopen als haar grote held voor zijn zelfgekozen dood in een korenveld. Natuurlijk bezocht ze op het kerkhof het graf van Vincent van Gogh en dat van zijn broer Theo. Ze was tot tranen toe geroerd, schrijft ze in haar blog.



Komende maanden is ze vaak in haar atelier aan het werk. Volgend jaar staat haar expositie gepland. Met onder meer de schilderijen die ze tijdens de reis maakte en waarvan de opzetten nu dus nog op de vloer liggen. Een tentoonstelling om naar uit te zien.    

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten