donderdag 8 februari 2024

De Halte XXL van woensdag 7 februari 2024 - Keizerstraat in Venlo en...

- door Sef Derkx - 

 Op weg naar de bushalte aan de Koninginnesingel, komen we door de Keizerstraat. De naam herinnert aan het bezoek van Napoleon op 12 september 1804. Notabel Venlo stond opgesteld op de Parade om de vorst te ontvangen. Die kwam te paard onder de Keulsepoort door, zag de menigte en sloeg schielijk linksaf de Floddergats in. Een steegje dat  weldra omgedoopt werd tot Keizerstraat. De verbijstering over de onverwachte keizerlijke wending moet groot geweest zijn. Het overgeleverde verhaal gaat verder. Napoleon’s  paard zou een hoefijzer hebben verloren. Een smid die zijn nering aan het steegje had, schoot te hulp. 



Vorig jaar vervaardigde Ger Janssen een muurschildering in de Keizerstraat. Hij vereeuwigde Napoleon doende met een selfiestick en mobieltje. De keizer heeft zijn rechterhand gestoken in zijn vest. Een karakteristieke pose, die in de achttiende eeuw populair was. Ze verwees naar de klassieke oudheid. Griekse en Romeinse redenaars staken in deze houding hun betoog af. 


Wanneer we een stukje verder het straatnaambordje fotograferen, doen we een ontdekking. In de muur van Domani is een gevelsteen met de tekst: ‘Gedachteniskapel voor onze gevallenen’. Die is ons eerder nooit opgevallen. Het huidige Domani was vanaf 1956 in gebruik als de kapel van de paters dominicanen. Er lag een boek met in schoonschrift de namen van de inwoners van de gemeente, die in de Tweede Wereldoorlog om het leven waren gekomen. Het overzicht was gerubriceerd op sterfdag. Iedere dag werd door een pater een bladzijde omgeslagen. In de jaren zestig ontstond een landelijke rel  over het gedenkboek. Wat bleek? Ook vermeld waren de Venlonaren, die als vrijwilliger dienst hadden genomen in het Duitse leger en bijvoorbeeld aan het Oostfront waren gesneuveld. Het spreekt dat dit vooral voor nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust onverteerbaar was. Oud-verzetsman en lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, Johan Scheps, stelde vragen erover en verzocht de minister ‘bemiddelende pogingen aan te wenden ten einde aan deze onterende wijze van het eren van gevallenen zo spoedig mogelijk een einde te maken.’ Aldus geschiedde. Het boek is weggenomen uit de kapel en wordt hopelijk in het Gemeentearchief bewaard. 


 

We hebben nog tijd voor de bus komt. Helaas is café de Keizerin gesloten. Is de naam van het etablissement ook een knipoog naar keizerin Joséphine de Beauharnais, de eerste echtgenote van Napoleon? We willen het graag geloven. Maar nu op naar de Alland ‘op Steyl’, naar de Keizerstraat daar.


Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten