donderdag 29 februari 2024

Prix d'Orange 2024 voor schilderstalent Loepy Thissen

 - door Sef Derkx/foto Daan Lamberts -

Op vrijdag 22 maart a.s. wordt voor de zevende maal de Prix d’Orange uitgereikt. De stimuleringsprijs voor cultureel talent uit Venlo en omgeving is in 2017 ingesteld door Sociëteit Prins van Oranje. De eer valt dit jaar Loepy Thissen (1999) te beurt. De laureaat is een getalenteerde schilderes. De uitreiking vindt plaats in The Scelta Institute in de Boekend. De prijs wordt overhandigd door schilder Evert Thielen, van wie later dit jaar een grote tentoonstelling te zien is in Venlo.


Het is een cliché van formaat. In een museumzaal verzucht een bezoeker bij een abstract schilderij, dat zijn kind van vier dit ook kan. Maar stel dat een meisje van die leeftijd zo’n doek vervaardigt. Uit zichzelf. Een abstract schilderij, sprankelend van kleur en door compositie. En dat hetzelfde kind als tiener prachtig handen tekent. Gedetailleerd en realistisch. En weer later een afgebrande lucifer die bedrieglijk echt lijkt.

Een forse stap voorwaarts in de tijd. De vierjarige is anno nu een jonge vrouw. Woont nog steeds in Venlo, heeft haar atelier in Q4 en timmert flink aan de weg. Dan is het niet verwonderlijk, dat ze op de radar komt van de Sociëteit Prins van Oranje voor de Prix d’Orange.

Loepy Elaine is haar kunstenaarsnaam. Na de basisschool ging ze naar de TOPklas Muziek van het Valuascollege. De roep van de beeldende kunst was echter sterker. Dus maakte ze een oversteek naar de TOPklas Kunst. Ze kreeg er een brede basis aangeboden en bekwaamde zich onder meer in fotografie, ruimtelijke werk, tekenen en schilderen. Na de voltooiing van deze opleiding kwam er een vervolg bij SintLucas in Eindhoven. Ze koos voor de richting fotografie. Met haar goede vriendin en mede-student Daan Lamberts reisde ze dagelijks heen en weer. Fotografie was natuurlijk razend interessant, maar het schilderen bleef toch op plek één staan.

Vorig jaar maakte Loepy Elaine een maandenlange Europese tour langs belangrijke culturele plaatsen. Ze reisde met de camper Pablo en met als trouwe reisgezel Lou, een naaktkat van het ras Sphinx. De tour bracht haar onder meer naar Auvers-sur-Oise. Vincent van Gogh verbleef hier in 1890, tijdens de laatste maanden van zijn leven. Het was een bijzondere ervaring om in 2023 door dezelfde straten te lopen als haar grote held voor zijn zelfgekozen dood. Vanzelfsprekend bezocht ze op het kerkhof het graf van Vincent van Gogh en dat van zijn broer Theo. Ze was tot tranen toe geroerd.

Het oeuvre van een aanstormend schilderstalent met nog niet veel jaren op de teller, is natuurlijk nog niet groot. In het kader van de uitreiking van de Prix d’Orange presenteert ze in The Scelta Institute twintig schilderijen. De inspiratie ervoor ontstond tijdens de tour.

Sociëteit Prins van Oranje, werd opgericht in 1866. Met de Prix d’Orange wil de sociëteit de ‘culturele humus’ in Venlo van extra ‘voedingstoffen’ voorzien, zodat jonge talenten gestimuleerd worden zich te ontwikkelen en de lokale cultuur te verrijken. 

Sinds dit jaar heeft Scelta Mushrooms B.V. zich als sponsor verbonden aan de Prix d’Orange. Co. de Cultuurontwikkelaar (voorheen Kunstencentrum Venlo) staat de Sociëteit Prins van Oranje ter zijde met raad en daad.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten