donderdag 15 februari 2024

De Halte XXL van woensdag 14 februari 2024 - Poepdoos in de andere Keizerstraat

- door Sef Derkx - 

 Eerder vandaag liepen we door de Keizerstraat in Venlo. Een straatnaam, die herinnert aan het bezoek van Napoleon aan de stad op 12 september 1804. 

Napoleon in de Floddergats, tekening Gieb van Enckevort

Nu zijn we onderweg met Arriva naar de bushalte bij Quatre Bras op Steyl. Doel van de expeditie is wederom de Keizerstraat. In Nieuw-Steyl. De Franse keizer zou op beide plekken zijn geweest. Zou. De ‘zou-dosis’ rondom Napoleon’s bezoek is sowieso erg groot. De naam Keizerstraat bijvoorbeeld. Als puntje bij paaltje komt, is deze niet correct. Bonaparte was nog Eerste Consul. Pas op 2 december 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer en zijn vrouw Joséphine tot keizerin. De paus die overgekomen was naar Parijs, speelde slechts een bijrol in de ceremonie. Met de zelfkroning onderstreepte Napoleon zijn politieke onafhankelijkheid van de kerkvorst.

Kroning keizer Napoleon en keizerin Joséphine, Jacques-Louis David (collectie Louvre Parijs)

Dan het hoefijzer van Napoleon’s paard in de gevel van café De Klep. ‘Het IJzer van de Keizer’, luidt het inschrift. Een geconsulteerde hoefsmid betwijfelde het. Hij hield het op een hoefijzer uit de twintigste eeuw. Op naar de Keizerstraat in Nieuw Steyl. Maar was Nieuw Steyl niet de Alland? Jos Wolbertus is schier alwetend wat betreft de geschiedenis van Tegelen. Voor Nieuw Steyl is gekozen om af te komen van het negatieve beeld dat de naam Alland opriep. Na miljoenen investeringen in de wijk achtte de woningcorporatie de tijd rijp voor een naamswijziging. Dus niet langer Alland, een toponiem voor waterland.  


Detail Tranchotkaart, begin 19de eeuw - Nieuw Steyl is aangegeven als Hahner-Veld (collectie Gemeentearchief Venlo) 

Het tracé van de Keizerstraat is diverse keren gewijzigd, weet Jos Wolbertus. In den beginne liep ze vanaf Nabben min of meer parallel met de Roermondseweg in de richting van de huidige Industriestraat. Heden ten dage heeft de Keizerstraat aan glorie ingeboet. En dat terwijl Napoleon er geweest zou zijn, voordat hij zijn intrede deed in Venlo. Er is een prachtig verhaal, dat vroeger vaak werd opgedist. Napoleon zou ter hoogte van Steyl ineens hoge nood hebben gehad. 

Keizer Napoleon in 1804  

Hij stormde het café binnen van Beekmans, het latere café Thissen-Leenen. Vloog richting  poepdoos, ontlastte zich en vertrok zonder iemand een blik waardig te keuren. Wat achterbleef was een consulaire odeur. Kastelein Beekmans zou de deksel van de poepdoos hebben opgehangen in zijn etablissement. Inderdaad, vaak zou. Het bewuste object is helaas niet bewaard gebleven. Sterker. Marcel Dings schreef over Tegelen in de Franse Tijd. Hij acht het zelfs hoogst onwaarschijnlijk dat Napoleon ooit in Tegelen is geweest. Het lag simpelweg niet op de route van de Eerste Consul. Zonde, dat sommige verhalen dood worden gerechercheerd.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten