vrijdag 19 april 2024

Van nul tot nu van woensdag 17 april 2024 - Angst, argwaan en verdachtmakingen (2)

- door Albert Lamberts - 

Angst en achterdocht vierden hoogtij in Venlo, zeker nadat op 9 november 1939 twee Britse inlichtingenofficieren vanaf café Backus aan de Herungergrens met grof geweld door Duitse agenten waren ontvoerd. Zoals vorige week al aangestipt: de Venlose politie had de handen vol aan allerlei verdachte zaken en personen.

De politie was uiterst alert op vreemdelingen, met name Duitsers. Spionnen? In maart 1940 bijvoorbeeld kreeg de politie van tuinier Leurs aan de Langstraat telefonisch bericht, dat aan de Wittendijkerweg een luxe auto stond, waarin een militair en twee burgers waren gezeten. Leurs vertrouwde de zaak niet (het woordje niet was vergeten, maar bleek duidelijk uit de context) en meende dat deze personenen bezig waren met het uitzenden van radioberichten. De Venlose commissaris stuurde maar liefst vier agenten, v. Deelen, Frencken en Fleurkens (een naam niet goed te lezen), om poolshoogte te nemen. Ter plaatse gekomen zagen wij dat langs bovengenoemde weg een personenauto …. -88895 stond, ongeveer 40 meter daarvan in het veld bevonden zich twee in burger gekleede personen en een sergeant-majoor instructeur. Deze laatste deelde ons mede dat die twee personen toestemming hadden van het Algemeen Hoofdkwartier tot het doen van metingen

Het Venlose politiebureau moest talloze malen onderdak bieden aan verdachte personen (foto collectie Albert Lamberts) 

Metingen?

Het politierapport vermeldt: Desgevraagd toonde de sergeant-majoor een schrijven van den opperbevelhebber van land- en zeemacht van 4 maart 1940, houdende toestemming aan de Heeren Ingenieur B. den Besten en Ingenieur A. van Ganswijk van de Nederlandsche Omroep Zender Maatschappij om op meerdere datums op diverse plaatsen in Nederland op 6 maart 1940 te Venlo en omstreken metingen te doen omtrent de veldsterkte van buitenlandsche zenders. De ingenieurs opereerden onder supervisie van de sergeant-majoor J. de Jong, die behoorde tot de brigade Genietroepen. Kennelijk was een en ander niet, of in elk geval niet goed, gecommuniceerd met de lokale autoriteiten.

Dit soort incidenten deed zich veelvuldig voor en bezorgde de Venlose politie vaak onnodig veel werk, temeer, omdat elk risico moest worden uitgesloten. Ook vanuit andere bureaus werden verdachte personen naar Venlo gestuurd om ze, zoals meestal het geval was, na verhoor over de grens te zetten. Zo was een in Venlo wonende Duitser, Julius Anton Kaufmann, metaalbewerker, op 24 februari 1940 in Groningen aangehouden. Zijn Duitse nationaliteit was wellicht de reden van zijn arrestatie, want van verdere verdachtmakingen werd geen melding gemaakt. Maar toch, Kaufmann werd naar de Venlose commissaris gebracht, verhoord en vervolgens door agent Fleurkens uitgeleid naar Duitschland.

Al dat werk kwam nog eens bovenop bijvoorbeeld een oproep door een brievenbesteller tot onderzoek, omdat al tot driemaal toe een lampje uit het achterlicht van zijn fiets was gestolen…

En ook nog: Heden v/m ten kwartier na drie uur passeerde Hare majesteit de Koningin der Nederlanden per auto Venlo, komende van uit de richting Roermond en rijdende richting Nijmegen.

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten