- door Sef Derk/foto's collectie Piet Braem en collectie Gemeentearchief Venlo -
Historische foto’s van Genooi? Beeldreseacher Piet Braem hoeft er niet lang over na te denken. Van de kapel van Genooi zijn opnames in overvloed.
In de jaren dertig begon de sloop van ‘t Hetje in de Venlose binnenstad. De volksbuurt lag tussen de Jodenstraat en de Havenkade. Een aantal van de bewoners van ’t Hetje verhuisden onder zachte dwang naar huurwoningen in Genooi.
Door de geallieerde bombardementen op de Maasbruggen lagen delen van Blerick en de binnenstad van Venlo in 1945 in puin. De woningnood was schrijnend. Na het ruimen van het puin, begon beetje bij beetje de herhuisvesting. Gemeenten die meer dan twintig procent van het woningbestand door oorlogsgeweld hadden verloren, konden in aanmerking komen voor noodwoningen. Onder voorwaarde dat de noodwoningen niet langer dan tien jaar zouden blijven staan, mocht worden afgeweken van de gemeentelijke bouwvoorschriften.
In het naoorlogse Venlo en Blerick verrezen op veel plekken complexen met noodwoningen. Ook in Genooi kwamen ze te staan. In de jaren vijftig werden veel zogeheten woningwetwoningen uit de grond gestampt. Aan onder meer de Rembrandtstraat kwamen flatgebouwen.
Flats met op begane grond winkels werden aan de Bisschop Hoensbroeckstraat gerealiseerd. Het imago van Genooi veranderde niet. Het bleef een arbeiderswijk met ongeveer 1600 huurwoningen. Ze waren in eigendom van bouwverenigingen. Iconisch voor Genooi was de gashouder, de Gaaskaetel. Die was in 1930 in gebruik genomen, maar in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt.
Vanaf 1949 verrees op dezelfde locatie een nieuwe gashouder. Het Genooi van de dynamische jaren vijftig en zestig is redelijk uitvoerig fotografisch vastgelegd. Eén opname uit de collectie Braem springt er echt uit.
Het is de stille, lege Rummerkampstraat op een winterse dag rond 1960. Met een afdruk ervan in de binnenzak zijn we uit de bus gestapt en gaan we op zoek naar het standpunt van de fotograaf destijds.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten