vrijdag 18 september 2020

Lezing en filmvoorstelling 'Venlo en Blerick bevrijd, dagelijks leven is overleven 1945-1946'

 

Artikel Wiel van der Randen in Katholieke Illustratie (gevonden via www.delpher.nl) 

Op 10 juli 1945 reist fotograaf Wiel van der Randen voor het eerst sinds maanden van Amsterdam naar zijn geboortestad Venlo. Verbijsterd neemt hij de puinhopen in ogenschouw. Vertrouwde plekken uit zijn jeugd zijn er niet meer. Natuurlijk heeft hij weet van de luchtaanvallen, van de drie maanden dat Venlo frontstad was en van de vreselijke gevolgen ervan. Vanzelfsprekend heeft hij bange vermoedens en zich een voorstelling gemaakt van de omstandigheden waaronder hij zijn stad terug zal zien. Maar de werkelijkheid overstijgt alles en is diep schokkend. Hij schrijft voor de Katholieke Illustratie een artikel met de alleszeggende verzuchting: Mijn God. Dit is geen weerzien, dit is een lijkschouwing!’

 

Puinruimen op de hoek van Picardie en Nassaustraat (foto Wiel van der Randen)

Door de coronapandemie zouden we het bijna vergeten, maar 2020 is ook het jaar waarin we de bevrijding herdenken75 jaar geleden. De Bibliotheek Venlo en City Cinema hebben de handen ineen geslagen en organiseren op 9 en 10 november aanstaande een thema-avond met als titel en onderwerp: ‘Venlo en Blerick bevrijd, dagelijks leven is overleven 1945-1946’. De presentatie vindt plaats in het kader van de nationale bibliotheekcampagne Nederland Leest, die dit jaar lokale geschiedenis tot onderwerp heeft.


De avond wordt verzorgd door Sef Derkx en is gebaseerd op archiefonderzoek, op dagboekfragmenten en op de persoonlijke verhalen, die hij in voorbije jaren heeft opgetekend voor zijn historische kroniek Floddergats. Bijzonder zijn nog nooit vertoonde  filmfragmenten van het ruimen en sorteren van puin op de plek van het huidige Julianapark. Ze zijn aan het licht gekomen bij de voorbereiding van de spraakmakende manifestatie ‘Heel Limburg vrij’, die op 3 maart j.l. voor het stadhuis werd gehouden.

Soep eten voor het stadhuis, maart 1945 (still uit filmreportage John Fernhout)

Indrukwekkend zijn de reportages van filmer John Fernhout, gemaakt in Venlo en omgeving in de dagen onmiddellijk na de bevrijding. Ze stellen ons in staat ons in te leven in de sfeer van toen. Fernhout was met zijn filmcamera ook present bij het bezoek van koningin Wilhelmina op 23 maart 1945. Interessant is de film, die in 1945 in het kader van en provinciale hulpactie voor Venlo vertoond is in Drenthe. Op 31 augustus 1945 vierde Venlo Koninginnedag. De dag erna werd herdacht dat precies zes maanden tevoren de Amerikanen over de Kaldenkerkerweg Venlo binnen kwamen rollen. Op beide dagen is gefilmd door Dré Brenneker en Baer Thiery.

Puinruimen op dak van Bontamps Enveloppenfabriek aan de Oude Markt Still uit 'Noord helpt Zuid')


'Venlo en Blerick bevrijd, 1945-1946’ is op 9 en 10 november te zien in CityCinema Venlo en start om 20 uur. Door de coronamaatregelen van de overheid is het aantal plaatsen beperkt en is er geen pauze. Reserveren is mogelijk op de website van CityCinema:  https://citycinema.nl/movies/576/202/venlo_en_blerick_na_de_bevrijding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten