woensdag 9 september 2020

Keulse Poort - De Halte XL van woensdag 9 september 2020

- tekst/foto's Sef Derkx - 

De Glorieuze Gäöt spuit en dartelt dat het een lieve lust is 

Een trouwe lezer van mijn stukjes adviseerde met klem bij de Keulse Poort te gaan kijken. ‘Je zult versteld staan!’ Vooral het uitroepteken was een signaal, dat er iets bijzonders aan de hand zou zijn. Wat bleek? De Glorieuze Gäöt heeft het nog nooit zo goed gedaan. De waterloop die meestal verstopt zat of droog stond, spuit en dartelt momenteel dat het een lieve lust is. Jaren heb ik er als stadscolumnist met de nodige ironie over geschreven. Het vorig jaar heb ik voor de Glorieuze Gäöt publiekelijk zelfs een requiem uitgesproken. En zie, wat nu gebeurt. Haast u te gaan kijken, want ik heb vernomen dat de Keulse Poort vanaf begin volgend jaar op de schop gaat. Dit betekent ook het einde van de Glorieuze Gäöt. Medio 2021 is de Keulse Poort getransformeerd van een naargeestige steenwoestijn tot een minipark met veel groen en zitgelegenheden. 


Schoen achtergebleven in de Glorieuze Gäöt


De Glorieuze Gäöt wordt momenteel iedere week schoon gemaakt

De Keulse Poort is al eeuwenlang de belangrijkste toegang tot de binnenstad. Venlo lag aan de middeleeuwse handelsweg van Den Bosch naar Keulen. Het was een van de belangrijkste oost-westverbindingen in dit deel van Europa. Voor handelaren, reizigers en pelgrims zal de Keulse Poort een markant baken geweest zijn. Komend vanaf het hoogterras en na uren gelopen te hebben, kwam Venlo eindelijk in zicht. Voor velen was de stad ongetwijfeld een rustpunt onderweg. In 1867 verloor Venlo zijn status als vestingstad. De Keulse Poort werd gesloopt. Helaas gesloopt, haasten we ons erbij te zeggen. In enkele Nederlandse steden zijn stadspoorten bewaard gebleven. Onder meer in Zutphen, Leiden, Harderwijk, Amersfoort en Arnhem. De Helpoort in Maastricht, is de oudste van Nederland. De Keulse Poort had in dit rijtje niet misstaan. Integendeel, het zou een monument zonder weerga zijn geweest in het huidige Venlo.

Ophaalbrug van Keulse Poort, tekening L. Jungen, 1866 (collectie Gemeentearchief Venlo)

Inkijkje in toekomstig Museum Van Bommel Van Dam door traliewerk

Waar hard wordt gewerkt aan de Keulse Poort, is Museum Van Bommel-Van Dam. Het komt in het voormalige postkantoor, een rijksmonument dat in 1941 in gebruik is genomen. De frontgevel is op straatniveau grotendeels opengebroken. Aan de Deken van Oppensingel is een hele hap uit het gebouw genomen. Je kijkt nu dwars door het postkantoor heen. Alsof het een doorzonwoning is. Het maakt benieuwd naar het eindresultaat van deze megaverbouwing en naar de toekomstplannen van het museum.  


Museum Van Bommel Van Dam (met dank aan Cas van Gelderen)


Keulse Poort ter hoogte van het Limburgs Museum in 2021 (met dank aan Cas van Gelderen)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten